Tidigare nytt

Tidigare nytt

Springlidens byaförening vill tacka alla som på olika sätt har stöttat vår verksamhet under år 2023

Nu önskar vi er alla en GOD JUL och ett Gott Nytt ÅR

Vi är övertygade om att vi med gemensamt hårt arbete även under 2024 ska hitta många positiva aktiviteter och arbetssätt som gör att vi kan bibehålla och utveckla den fina livsmiljö vi har här i Springliden.


God Jul och Gott Nytt år

(dec 2022)

Springlidens byaförening vill tacka alla som på olika sätt har stöttat vår verksamhet under år 2022.

Det gångna året har varit ett aktivt år för byaföreningen och vi kan glädjande nog konstatera att vi även i år lyckats öka vårt medlemsantal så att vi nu passerat den magiska 100-personers-gränsen.


Skolorientering i Springliden

(2021-09-27)

För Åk 9 vid Nilaskolan i Malå var det i år15:e året i följd, och för Norsjöskolan 5:e året, som man hade sin skolorientering i Springliden.

Malå hade i år tur med vädret men när det var dags för Norsjöskolan var det ett evigt regnande HELA dagen. Men ingen klagade!


Nytt för i år var att vi använde Rogainmetoden för själva orienteringsmomentet. Det innebär att det finns ett visst antal kontroller utplacerade i terrängen, som var och en ger en viss poäng, och för löparen/eleven gäller det att inom en given maxtid samla poäng genom att besöka de kontroller som man själv bedömer att man ska hinna med.

Metoden upplevs nästan alltid positivt eftersom ingen blir underkänd genom ex felstämpling - utan alla lyckas mer eller mindre.


Kuriosa: När Nilaskolan hade startat sina 3 omgångar av gemensam start kom grannens frigående höns och ville vara med - och när Norsjöskolan anlände på morgon hamnade bussen olyckligtvis i diket vid infarten till byastugan. (se bilderna)


Kökspersonalen, som lägger ner mycket ideellt arbete för att allt ska bli bra, hade som vanligt ordnat både "klåddfika" före tävlingen och en rejäl lunch när eleverna återvänt från skogen.


Roland invald i Länsstyrelsens expertgrupp för landsbygds-frågor

(2021-02-04)

Gruppen ska vara ett rådgivande organ och ett bollplank till lands­hövdingen i frågor som rör landsbygd och landsbygds-utveckling


Byaföreningen tackar alla som på olika sätt har stöttat vår verksamhet under år 2021. 

Vi har glädjande nog lyckats öka vårt medlemsantal med 44 procent, trots att coronapandemin inneburit begränsade möjligheter för oss att ordna aktiviteter!


Coronapandemin

Har gjort att 2020 har varit ett väldigt annorlunda år. Nu får vi hoppas att vi under 2021 kan återgå till ett normalt liv och att byaföreningens verksamhet, utan behov av social distansering, kan återupptas.

Byaföreningen tackar alla som på olika sätt stöttat vår verksamhet under 2020.ORIENTERING

Resultat från Arvidsjaur OKs natträningstävling i Springliden 30 september

Banläggare: Roland Lundqvist

 

Barbro och Roland Lundqvist hade ordnat en coronaanpassad träningstävling med start och mål i deras förträffliga garage i Springliden. Efter genomförd orientering bjöds deltagarna på kaffe och smörgås i garaget, där Barbro skapat en cafe-liknande miljö. Utanför garaget brann två gammeldags fotogenlyktor med rött glas, dvs som nattkontrollerna såg ut förr i tiden, och en värmande brasa! I övrigt var det mörkare än vanligt i Springliden den här kvällen när elljusspår och belysningen vid busskur och postlådor var släckta.

Se sträcktidsresultat


BYAFÖRENINGEN har haft årsmöte

Söndag 16 februari 2020 kl 16.30 i byastuganJulgrötsfest med tomtebesök

(2018-12-10)

Julen närmar sig och igår var det dags för den efterlängtade julgrötsfesten! Och den som längtar efter en vit jul  har blivit bönhörd - vi har just nu mer än 40 cm  och det fortsätter att snöa!

Vem var det som kom till julgrötsfesten?


Ja först och främst TOMTEN - men i år var tomten väldigt blyg så det är inte säkert att alla hann se tomtens korta besök - men tomten har säkert mycket att göra före jul så det var säkert därför tomtebesöket blev så kort.


Totalt var det 29 vuxna och 9 barn som kom till festen men det är oklart om tomten ingår i den beräkningen och ingen vet om tomten anser sig vara vuxen eller ett barn.

Alla som varit snälla fick julklappar, hemlagad gröt och julskinka - och stämningen var hög.Vår nya tradition - stämningsfullt morgonfika inför första helgen i advent!

(2018-11-30)

Ifjol var det första året som vi testade idén att ha ett TIDIGT morgonfika fredag före 1:a advent! Vi blev en aning överraskade när det då kom 35 personer för att morgonfika kl 6 på morgon.

I år var det 28 som kom och man välkomnades med marschaller och julmusik. Inne i byastugan bjöds man på gofika a'la Annette och där hade Annette och Barbro gjort det mysigt med juldukar, tända ljus och julpynt!


En stämningsfull början på julfirandet alltså! Blir säkert en repris nästa år också!Det östes lovord över orienterings-tävlingarna  i Springliden och Malå!

(2018-08-03/05)

Det är med glädje man kan konstatera att deltagarna i 3-dagars-orienteringen i Malå och Springliden 3-5 augusti var supernöjda med det vi kunde erbjuda här hos oss.

Kommentarer vi fick var bl a:


- "Tack för ett supertrevligt arrangemang. Terräng, karta, banor och inte minst inramningen var av absolut toppklass"


-"I min roll som landslagsledare har jag besökt stora internationella tävlingar i hela världen. Nu lägger jag till Springliden på min topplista"

 

- "Bästa maten jag någonsin ätit"  sa en av ungdomarna


Fredagskvällens sprinttävling gick i Malå tätort där Roland ritat en helt ny karta i skala 1:4000. Start och mål för tävlingen var vid skidbacken och där fick deltagarna använda perfekta duschar, kök och toaletter i servicehus på campingen.


Centrum för lördags- och söndagstävlingarna var byastugan i Springliden. Sällan har man haft det så välordnat: Fri camping på gräs eller grus 5 -50 m från målfållan, dusch inomhus, billig fältlunch av hög kvalitet och dessutom bjöds man på "get together-fika" i byastugan lördagkväll!


Tävlingstekniken fungerade helt perfekt och Springlidens nyritade karta fick högt betyg.


Sammanlagt genomfördes det 180 starter under helgen och i strålande väder under alla tre dagarna!Tjugosju personer deltog i Nationaldagsutflykten

(2018-06-06)

Från de som deltog i årets nationaldagsutflykt till Skellefteälven rapporteras att:

Det kom 27 personer, bl a från Malå, Luleå, Mörttjärn och Springliden.             

Man åt korv, drack kaffe, kastade stenar i vattnet och frös -  för det var inte varma vindar!


Skolorientering

Onsdag 25 sept, Nilaskolan från Malå

Torsdag 26 sept, Norsjöskolan

I år är det ca 50 elever i åk 9, från respektive skola, som kommer hit för att orientera i Springliden

Vi hälsar elever och lärare VÄLKOMNA !Surströmmingsfest i Springliden

Lördag 31 augusti kl 16


Springliden inbjuder på allmän begäran till SOMMARFIKA

i byastugan, onsdag 24 juli kl 13


Träningsorientering 26 juni i Springliden

Samling: Byastugan kl 18

4 banor:

- Korta Lätta 1.9 km

- Korta Svåra 3.0 km

- Mellan, 4.1 km

- Långa 5.8 km

Startavgift 20 kr

Kartskala 1:7500

Arrangör: Arvidsjaurs OKNationaldagsutflykt med friluftsgudstjänst

Samling 6 juni 2019 kl 10.00

Gudstjänst kl 11.00


Utflykt till vindskyddet vid Lainejaur

I morgon söndag 17 mars kl 11-13 bjuder Springliden på kaffe och varmkorv i vindskyddet vid Lainejaur. De senaste dagarnas snöfall har gjort spåret moddigt och därför är bästa sättet att ta sig dit - skidor eller skoter! 


Nu återstartar vi Tisdagsfikat!

Första tillfället är tisdag 22 jan och tiden är som vanligt 13.00

 

Vindbyar har föreningsstämma måndag 11 mars 2019, kl 18.00


BYAFÖRENINGEN HAR ÅRSMÖTE 

SÖNDAG 17 FEBRUARI KL 16.30 I BYASTUGAN

På programmet:

*  Kurt Boman, överläkare, senior professor, forskare och hjärtspecialist kommer att, via Skype  och storbild, föreläsa för oss om hjärtsvikt, hjärtflimmer, stroke mm

*  Vi tar en paus och äter "blöta"

*  Info om Vindbyars ekonomi och fördelning av bygdepeng

*  Förslag till revidering av byaplan

*  Sedvanliga årsmötesförhandlingar

 

Det var många barn som ville se årets majbrasa!

(2018-05-02)

Vattenpölar och majbrasa är uppenbarligen spännande för barn. Så var det även i år!

Barnen hade en egen tipspromenad, designad av Agnes Ljung.

Valborgsfirandet innehöll i övrigt traditionella inslag i form av våfflor, lotterier, korvgrillning och prat i olika grupperingar plus viss oro att brasan inte skulle ha tinat fram.Men det hade Staffan löst genom att ploga runt omkring den. Totalt kom 68 personer varav 16 barn.


Alltså med andra ord - ett lyckat valborgsfirande!

 

Välbesökt avslutning för vårsäsongens tisdagsfika

(2018-04-23)

Det var många som kom till Springlidens tisdagsfika den 24 april.

Säsongsavslutning och hembakat fikabröd från Ann-Marie och Marie-Louise var tydligen lockande och det kom hela 47 personer!

Roland passade på att tacka storbagerskan Annette för hennes uppoffrande insatser med att baka bröd till tisdagsfikat under hela vinterperioden - ja faktiskt ända sedan starten för 7 år sedan!

 

 

Vinterutflykt till vindskyddet vid Lainejaur

(2018-03-18)

Årets vinterutflykt till vindskyddet vid Lainejaur kan beskrivas så här: Bra skidföre, hårt och bra skoterspår, ca 1 minusgrad men BLÅSIGT! Stundtals blåste det 14 meter per sek!

 

I år deltog 20 pers varav 5 barn och dessutom ett helt hundspann!

 

Barnens Vinterdag - ett populärt arrangemang för att skapa sammanhållning och trivsel

(2018-03-04)

Man behöver inte vara grävande journalist för att inse att det fanns gott om villiga grävare när det under Barnens Vinterdag var dags för den årliga "burk-letar-grävningen" i snöhögen. Trots stenhård snö fann barnen snabbt och effektivt och med stort engagemang varsin burk med lottesedel!

 

Barnens Vinterdag var också ett utmärkt tillfälle för oss att hälsa våra nyinflyttade Springliden-bor välkomna hit till byn!

Familjen Peter och Kaja May med barnen Mirja 4 år och Malin 2 årkommer från Österrike och vi hoppas att man ska trivas här hos oss!

 

Information kring valet 2018 i Malå kommun

(2018-08-16)

Malå kommun har fått problem med att få ut information till hushållen i tid, vilket gör att man bett bl a byaföreningarna om hjälp.

 

I bifogat dokument finns information om förtidsröstning, valdagen, samt vilken hjälp man kan få och vart man vänder sig.

Dokumentet finns även uppsatt på Springlidens anslagstavla i busskuren.

 

Byaföreningen inbjuder till surströmmingsfest!

Lördag 8 september kl 16.00

OBS Festen flyttad från 1 sept

Se fullständig inbjudan >>

 

Byaföreningen hade årsmöte med kulturinslag!

(2018-02-26)

Det har blivit tradition att inleda byaföreningens årsmöte med någon form av underhållning eller gästföreläsning och det lyckades vi ordna även i år! Monica Lundqvist, Kuorbevare,  med delar av sin sång- och musikgrupp underhöll oss med en mycket uppskattad och omväxlande repertoar - allt från Elvis till "Ovan där...". Bilden är tagen under gruppens förövning före framträdandet och där saknas Jari Reconius.

 

Efter underhållningen serverades "blöta" och sen genomfördes årsmötet snabbt och effektivt och i positiv anda.

Det är Springliden det!

 

Både Norsjö och Malå skolorienterade hos oss 2017!

(2017-10-07)

Här kan du se

- Norrans reportage och video

 

Våra egna bilder från:

- Malåskolans orientering

- Norsjöskolans orientering

Norsjöskolans orientering

 

Postlådorna har flyttats till byastugans infart och vi har ny anslagstavla!

(2017-10-07)

Springlidens postlådor har flyttats från sin tidigare plats vid gamla affärshuset till byastugans infart! Där finns nu också den gula brevlådan, dvs brevlådan för avgående post.

Det innebär att fr o m måndag 9 oktober hämtar man sin post i sin vanliga postlåda men som finns på den nya platsen! Tidningen hämtar man som vanligt i busskuren som står alldeles intill och där finns numera, under tak, en ny belyst anslagstavla. Postbilen och alla andra kan vända på planen vid byastugan. Kom ihåg - Backa inte ut på stora vägen !!

 

Övergången till LED-belysning på elljusspåret är klar!

(2017-09-18)

Återstående delar, 23 st,  av den gamla kvicksilverbaserade belysningen på elljusspåret har nu ersatts med moderna LED-lampor! Övergången till LED gör att det kostar mindre att ha belysningen tänd. Varje lampa är nu på 36 W att jämföra med den kvicksilverbaserade på 125 W.

På bilden syns Ulf Lundmark från Sigges El som svarat för leverans och inkoppling av LED-armaturen, Barbro som på ett utmärkt sätt försett arbetslaget med mat och fika hela dagen, samt Staffan som med sin BM Victor drog skyliften runt spåret. Roland fanns också med men han fixade även fotograferingen.

 

Busskuren har flyttats !

(2017-08-28)

Nu har Springlidens busskur flyttats till byastugans infartsväg!

Det innebär att morgonbussen från Malå lämnar tidningsbunten där istället för vid det gamla affärshuset.

Planerna är att byns anslagstavla ska placeras i busskuren som ska vara upplyst

Så snart som möjligt kommer även byns brevlådor att flyttas till byastugans infart.

 

Byastugan blev "knökafull" när Springliden bjöd på hemvändarfika!

2017-07-19

Byastugan fylldes till sista plats när det vara dags för årets hemvändarfika!

I år hade vi hemvändande gäster från bl a Stockholm, Gävle, Luleå, Washington, Lybeck, Hamburg, Öberg, Sjuntorp, Öjebyn, Göteborg och naturligtvis från grannbyarna Lainejaur, Mörttjärn, Kuorbevare och Malå. Totalt ca 51 st!

Ljudnivån och värmen i byastugan steg när så många gamla bekanta möttes och när olika språk blandades. När man tjuvlyssnade över axeln hörde man t.ex diskussioner på tyska amerikanska, göteborgska, stockholmska och pitemål men det dominerande språket var ändå Malås egen dialekt. En ny fastighetsägare mellan Springliden och Lainejaur ville helst prata franska men det var han tydligen ensam om - så pratet med honom blev på engelska!

 

 

Cykelorientering på nya kartan!

(2017-06-18)

Idag prövade vi en ny form av orientering här i Springliden - nämligen cykelorientering!

Här finns gott om stigar, vägar, åkrar mm för att cykla med mountainbike och vi ville testa om den nya kartan kan användas även till det. Deltagarna kom från Luleå, Arvidsjaur, Arjeplog och naturligtvis även från Springliden!

Nu utvärderar vi arrangemanget och tar ställning till om det ska återkomma fler gånger!

 

 

Springliden arrangerar som vanligt nationaldagsutflykt !

 

 

Valborgsfirande i snöfall och djupsnö!

(2017-05-01)

Det var svårt att få den riktiga vårkänslan när Springliden igår arrangerade Valborgsfirande.

Snödjupet är fortfarande ca 70 cm och hela Valborgsmässoafton fylldes det på med mer nysnö!

 

Men brasan gick bra att tända och alla fick möjlighet att gå en kort tipspromenad. Bo hade ställt i ordning frågorna och han hade också fixat jättefina priser till tipspromenaden och det ska han ha en stor eloge för. Priserna räckte även till två lotterier!

 

Inne i byastugan var det varmt och mysigt  och engagemanget runt prisutdelningen var det inget fel på!

Där serverades det kaffe och obegränsat antal våfflor och barnen fick festis och godispåse.

 

Mer än 60 personer deltog i firandet!

 

Utflykt 19 mars i strålande vårvintersol

(2017-03-19)

Utflykten till vindskyddet vid Lainejaur fick i år mycket bra väder – soligt, vindstilla och jättefint skidföre.

Det var också ovanligt många skidåkare i år, 6 av de 26 besökarna tog skidorna, övriga åkte skoter eller promenerade.

 

Med på utflykten var Springlidens nyaste invånare, Mattias Norberg, och han hade också lockat dit sin familj – mamma, pappa och storasyster.

De kom med skoter från området runt Ledvattsfjället

 

Barnen fiskade och Hannes Stråhle fick upp två fiskar!

 

 

Barnens Vinterdag blev en succé !

(2017-03-05)

Istället för att arrangera skidtävling valde vi år att ordna en VINTER-dag för i första hand byns barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

En dag att minnas där barnfamiljerna som har sina rötter i byn kunde mötas och ha roligt!

Vinterdagen inleddes med att åka pulka i "rodelbanan" i den stora snöhögen som Roland skottat ihop framför byastugan.

 

 

Sen blev det fika med semlor, varmkorv, saft mm och när det var klart var det dags för skattjakten!

Barnen fick varsin liten snöskovel och skulle leta efter skatter (=burk med numrerad lott) som fanns nedgrävda i en annan snöhög. Sen fick man den vinst som hörde till lotten man hittat!

Och det grävdes och grävdes - och alla hittade varsin skatt!

Bra gjort - för snön hade hårdnat !

Den som hade tur och hittade den "Röda burken" var Milly!

Det innebär att hon därmed är utsedd till "Hedersmedlem Röda Burken 2017" i byaföreningen! Byaföreningen gratulerar!

 

 

PRO fick information om Springliden

(2017-02-22)

En liten grupp från PRO i Malå besökte oss igår och fick info om Springliden.

Roland och Barbro berättade bland annat om byastugan, byaföreningen, elljusspåret och framför allt om den positiva inställning som finns i byn och alla aktiviteter som genomförs.

Roland gick igenom delar av hemsidan inkl de styrdokument som vi har för vår verksamhet.

 

När informationen var klar var det dags för tisdagsfika!

 

Då passade Göran Forsell, en av deltagarna i PRO-gruppen, på att tacka för besöket och det gjorde han genom att läsa ett av sina många kåserier!

 

 

Michael Boman spelade och sjöng på årsmötet !

(2017-02-20)

 

Byaföreningen har haft årsmöte och i år var det Michael Boman från Malå som svarade för underhållningen. Hans repertoar med gamla godingar från 50-60-talet passade oss perfekt och mellan låtarna berättade han underfundiga lokala historier!

Efter kulturinslaget med Michael bjöds alla på traditionsenlig "blöta" och därefter var det dags för det egentliga årsmötet.

 

Årsmötet genomfördes snabbt och enkelt trots att det var mycket information som skulle gås igenom och behandlas.

 

Ett beslut som togs var att postlådor, anslagstavla och busskur ska flyttas till byastugans infart.

 

Fika med SVT - Springliden först i tur!

(2017-01-24)

 

Passa på att ta en promenad eller skidtur på våra fina uppkörda spår!

(2017-01-11)

Nu när helgerna är över passar det bra att ta en promenad eller en skidtur på de fantastiskt fina spår som Janne kört upp åt oss!

 

Blir man less på att varva runt på elljusspåret kan man på dagtid, eller med pannlampa på kvällstid, även använda det s.k dagsljusspåret. (se nedanstående bild) 

 

Tisdagsfika med julbröd!

(2016-11-29)

Tisdagsfikat i Springliden är populärt och många brukar komma hit för att få fika klåddsmörgås och annat gott fikabröd som framför allt Annette, Ann-Marie och Birgit bakar.

Idag var det sista tisdagsfikat före jul och det kom 26 personer, däribland en grupp från SPF!

 

Inte dåligt!

 

Men då hade det säkert spritt sig att det idag var dags för Annettes julbröd. Nu bjöds man på anisbröd, saffransbröd, rulltårta och flera sorters småkakor mm, mm -  och naturligtvis klåddor!

 

Vi hänger med på allt....

(2016-10-29)

Den här veckan har det varit full aktivitet i byastugan!

Skellefteå Energiservice har anlitat företaget Aptum Fallskydd för att genomföra 5 utbildningsdagar "GWO - säkerhetsutbildning vindkraft" här hos oss.

Utbildningen riktar sig till personal som arbetar i vindkraftsmiljö och den här gången var det sex vindkrafttekniker som fick utbildning i bl a första hjälpen, brandskydd, ergonomi, fallskydd och evakuering / räddning.

Utbildningen innehöll både teori och praktik!

För att träna grundläggande delar i fallskyddet fick man hänga sina rep i takstolarna i Barbro och Rolands traktorgarage men man hade också praktiska övningar i vår närmaste vindkraftpark - Jokkmokksliden!

 

Hela veckan har Barbro och Annette varit i byastugan från tidig morgon till sen eftermiddag för att fixa klåddfika och stadiga luncher till kursdeltagarna.

 

Utbildarna från Aptum, Mårten Lundin och Per Öhman (två uppenbart vältränade män) hade bara lovord att komma med när det gällde utbildningsmiljön och maten! Bäst hittills - sa man!

 

Se mingelbilder från utbildningsdagarna >>

 

 

Orienteringsdag för Nilaskolans elever

(2016-10-23)

Det har blivit tradition att Nilaskolans årliga orienteringsdag för årskurs 9 hålls i Springliden och onsdag 12 oktober var det dags igen – nu för nionde året i rad!

Och i år i enastående klart och soligt väder, trots att vi är långt in i oktober. Springlidens Byaförening var arrangör och lade som vanligt ner hela sin själ i arrangemanget. Vi försöker så långt det är möjligt göra en ”riktig” tävling med digital startklocka med ”pip” och målklocka som ger sluttider direkt. Byastugan i Springliden passar bra som samlingsplats för orienteringen med plats inomhus för mat, fika och möjligheter att byta till torra strumpor och skor (om man har ombyte med sig!) och väl tilltagna ytor ute för start och mål.

 

Läs hela reportaget >>

Se mingelbilder från arrangemanget >>

 

Valborgsfirande med tipspromenad, våfflor, korv och vackert väder

(2016-05-01)

Årets Valborgsfirande i Springliden kan beskrivas med orden - vackert väder, tipspromenad med lokalanknutna frågor, stor majbrasa, lotteri med många vinster, våfflor till alla, våffeljärn som strejkade, korv att grilla, engagerade funktionärer, lekande barn osv - dvs nästan allt var normalt, utom vädret!

Se fler bilder (Klicka här!)

 

Nationaldagsutflykt i vackert väder och med många deltagare

(2016-06-10)

Det har kommit samstämmiga rapporter från de som var med på utflykten till Skellefteälven på nationaldagens morgon:

- vackert väder

- förhållandevis många deltagare (45 st)

 

I år var det Martin From och Ann-Louise Franzén som hade tagit på sig ansvaret att fixa alla praktiska detaljer för utflykten!

Se fler bilder (Klicka här)

 

Stark avslutning på tisdagsfikat!

(2016-04-21)

När byaföreningens populära tisdagsfika avslutades för den här gången var det hela 28 personer som kom! Vi fick t o m besök från personalen som jobbar i vindkraftparkerna runt omkring oss!

En av besökarna, Göran Forsell Malå, som är en bra historieberättare, bidrog till feststämningen med ett urval av sina roliga historier!

Stort TACK till alla som besökt oss under den här vintern och till er som bakat fikabröd eller på annat sätt gjort det möjligt att arrangera tisdagsfikat!

Tisdagsfikat återupptas naturligtvis till hösten!Stort TACK till alla som besökt oss under den här vintern och till er som bakat fikabröd eller på annat sätt gjort det möjligt att arrangera tisdagsfikat!

Tisdagsfikat återupptas naturligtvis till hösten!

 

Rekordmånga deltog i utflykten till vindskyddet

(2016-03-21)

Det blev nytt deltagarrekord när byaföreningen ordnade utflykt till vindskyddet nere vid Lainejaur i söndags.

Bra väder och hårda spår var tydligen lockande och det kom 40 personer varav 11 barn! Man promenerade, åkte skidor, åkte sparkstötting men de flesta kom med snöskoter.

Besökarna kom den här gången bl a från Mörttjärn, Lainejaur, Malå, Arvidsjaur, Luleå, Washington DC och naturligtvis från Springliden. Vid vindskyddet bjöd byaföreningen på varm korv och kaffe!

Se mingelbilder från utflykten!

 

Skidtävling i strålande vårvinterväder

(2016-02-28)

Det var helt perfekta yttre förhållanden när Springliden idag var arrangör för skidtävling.

Med hårda spår, strålande solsken och vältrimmade och entusiastiska funktionärer hade deltagarantalet utan problem kunnat vara minst 20 ggr större.

Men alla som var med föreföll att trivas och det är huvudsaken

Bilden visar Amanda Larsson och Sigrid Fahlén under deras målspurt!

 

Bästa-listan ser ut så här:

0,6 km Amanda Larsson 16,59

1,1 km Hugo Larsson, 5,55

1,1 km Jessica Persson. 16,12

1,1 km Sigrid Fahlén, 16,31

2,6 km Zeb Strömberg, 19,04

5,6 km Noah Näslund, 43,44

 

Erik Grahn underhöll på årsmötet

(2016-02-22)

Årets gästföreläsare, Erik Grahn från Mörttjärn Norsjö, berättade underfundiga historier och läste egna dikter på genuint Norsjömål. Mycket lättsamt och trevligt och det lockade fram många skratt hos oss Springlidenbor!

 

Därefter bjöds på sedvanlig årsmötesmiddag – blöta på Annettes vis med kött och kokta morötter. Sedan kaffe och en annan Annette–specialitet, potatisbakelser.

 

Efter maten redovisade Roland ekonomin för Vindbyar och sen genomfördes årsmötet snabbt och enkelt!

 

Roland tackade alla som på olika sätt bidragit till byaföreningens verksamhet under 2015. Ett välförtjänt tack och en blomma fick trotjänarna Annette, Birgit, Staffan, Barbro och Janne. Särskilt uppmärksammades Jannes omfattande arbete med att hålla byns skidspår i gott skick.

 

Till sist fick också Roland, innan han avslutade mötet, ett tack och en blomma för sina uppoffrande insatser i byaföreningen.

 

Passa på att använda våra välpreparerade spår!

(2016-01-24)

Vi har gott om snö och Janne har gjort ett jättebra jobb med att packa och köra upp skidspår. Det går också bra att gå på ytan bredvid skidspåret!

 

Det kom många barn till årets julfest!

(2015-12-05)

Vi är i just nu 41 personer som bor i Springliden men till årets julfest kom mer än 50 personer. Därav glädjande nog 11 barn!

Många av dessa är barnbarn till Springlidenbor.

 

Deltagarna på julfesten bjöds först på julglögg, sedan på risgrynsgröt och skinksmörgås på Stenbergsbröd och så kaffe med gokaka förstås!

Som en stor överraskning, inte minst för arrangörerna, dök det upp en tomte! Alla barn och en del andra fick julklapp!

 

 

Orienteringshelg i Springliden /Malå 3-4 och 5 augusti.

Fredagkväll 3/8, Sprint i Malå

Lördag 4/8, Medeldistans i Springliden

Söndag 5/8, Medeldistans i Springliden (Flyttad från Malå)


Extra sommarfika / Hemvändarfika 10 juli kl 13.00

Så här i semestertider är det många som besöker oss här i Springliden.

Kom och fika och möt gamla bekanta!


Städ-, fixar- och byggkväll vid byastugan onsdag 30 maj


Kom och var med på Nationaldags-utflykt till Skellefteälven!


Nybörjarkurs i orientering

Byaföreningen i Springliden, Långvikens OK och idrottslärarna i Malå inbjuder till nybörjarkurs i orientering i Malå.

Start 15 maj kl 18.00


Fira valborgsmässoafton i Springliden!

Brasan tänds ca 18.30


Utflykt till vindskyddet vid Lainejaur, 18 mars kl 11-13


VindByars föreningsstämma

Måndag 12 mars kl 18.00


Barnens Vinterdag,

Söndag 4 mars kl 11.00


Byaföreningen i Springliden vill önska alla en

GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Vi vill samtidigt också tacka alla som på olika sätt bidragit och deltagit byaföreningens verksamhet under 2017. 

(inför jul- och nyårshelgen 2017/2018)


Nyårssupé i byastugan


Anmäl dig till Julgrötsfesten som byaföreningen anordnar söndag den 10 dec kl 16.00


Vi inbjuder till stämningsfullt morgonfika fredag 1 december

(2017-11-15)


Hushållen i Springliden kan få ny postlåda kostnadsfritt!

(2017-10-27)


Nu är det klart....

Skoleleverna från Malå kommer till Springliden den 26 september för att ha sin årliga skolorientering. Eleverna från Norsjö kommer den 28 september


Nu är det dags för årets surströmmingsfest!

Lördag 26 aug kl 16.00


Kommunens hämtning av grovsopor - gul linje -

2017 1-2 augusti


Springliden inbjuder till Sommar- /Hemvändarfika 19 juli kl 13. OBS inte 18:e som tidigare annonserats!


Boka in Kyrkans friluftsgudstjänst 2 juli kl 14.00 i Springlidens byastuga.


Malå kommun inbjuder till medborgardialog om pågående översiktsplanering

16 maj kl 18-19.30 i Springlidens byastuga.


Boka in Utflyktsdagen till vindskyddet 19 mars!

2017-03-19


Pizza i Hedberg 4 februari !

(2017-01-27)

Lördag den 4/2 äter vi pizza i Hedberg!


Byaföreningen inbjuder till surströmmingsfest

Lördag 27 aug kl 16


EXTRAERBJUDANDE!

Sommarfika i byastugan

Onsdag 13 juni kl 13


Byaföreningen önskar alla en härlig, avkopplande och

GLAD PÅSK!


Skidtävling i Springliden

Söndag 28 febr 2016 är Springliden arrangör för en deltävling i Malå kommunserie på skidor.


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Byaföreningen i Springliden vill önska alla en GOD JUL och ett GOTT Nytt år !

Vi vill samtidigt också tacka alla som på olika sätt bidragit och deltagit i byaföreningens verksamhet under 2015.


Lördag 5 dec kl 16, Julgröt

(se utförlig inbjudan!)


Utbildning i grannsamverkan mot brand och hjärtstopp

(2015-10-03)

Under ett kvällspass och en heldagsutbildning har befolkningen i Springliden, Lainejaur, Mörttjärn och Kokträsk fått möjlighet att lära sig mer om grannsamverkan, brandskydd och hjärt-lungräddning.

 

 

Brandskyddsövningen, som leddes av Malås räddningschef Göran Josefsson, hölls delvis utomhus och gav deltagarna möjlighet att praktiskt prova hur det är att släcka en brand med brandsläckare!

 

Mycket värdefull erfarenhet!

 

Anders Broberg, Civilförsvarsförbundet höll i utbildningen i hjärt/lungräddning (HLR). Där fick alla känna hur jobbigt det kan vara att utföra HLR, i det här fallet på övningsdockor.

 

Avslutningsvis fick vi lära oss hur man använder byaföreningens egen hjärtstartare.

 

Se mingelbilder från utbildningen>>

 

 

Åttonde året i rad som Nilaskolan orienterade i Springliden

(2015-09-23)

I år var det åttonde året som Nilaskolans årskurs 9 kom till Springliden för att orientera! Det var en stor grupp, 36 elever plus lärare, som kom.

Upplägget med Springlidens byaförening som arrangör passar uppenbarligen bra och i år fick man som vanligt både ett inledande fika och sen lunch när man sprungit färdigt i skogen.

Kan lova att det var uppskattat!

 

 

Terrängen runt Springliden är lämplig för skolorientering. Här finns gott om stigar, kraftledningar, åkerkanter mm och ett elljusspår som är en bra ledstång i orienteringen.

 

Se mingelbilder från orienteringsdagen i Springliden >>

 

 

Mandor föreläste om dialekter

(2015-09-21)

I lördags och söndags fick vi en ordentlig genomgång av Mandor Näslund om vad som menas med dialekter och hur deras ursprung och spridning sett ut över åren!

Mandor har sina rötter i Hemliden, strax söder om Springliden, och är expert på Nordiska språk och han har bl a skrivit en ordbok "Malåmålet en nordvästerbottnisk dialekt". Mandor växte upp med Malåbondskan och vet alltså vad han talar om!

 

 

I slutet av föreläsning gick Mandor igenom ett par exempel på hur dialekter omkring Malå kan se ut i skriven form.

Ladda gärna ner exemplen och gör ett försök att förstå vad som står där!

- exempel på dialekter från Malå, Arvidsjaur och Piteå med omnejd

- ett par textavsnitt om Marx mervärdesteori, Allt vatten ska till havs och en lång berättelse om Storfiskaren och Långtjärn

 

En förteckning över Uttalsbeteckningar finns att ladda ner för säkerhets skull!

Sommaren är här!

(2015-07-05)

Nu blommar "smörbolls-plantorna" vid byastugan och det känns att sommaren är här!  Plantorna är antagligen kvar sedan den tid då Lisette hade sitt trädgårdsland på byastugans tomt.


Senarelagd grovsops-insamling 2015

(2015-05-08)

Kommunen har skickat ut meddelande om att grovsops-insamlingen för 2015 är senarelagd!

I Springliden hämtas grovsoporna först den 18 august, i samband med ordinare soptur (gul tur)


Kurt hade födelsedagsfest i byastugan!

(2015-04-26)

Kurt ville fira 80-årsdagen "hemma" i Springliden och bad om hjälp att ordna festen!

Inga problem - sa Barbro, Birgit och Annette och ordnade ett hejdundrande kalas!

Man bakade kakor och tårtor och man lagade mat - och det skulle räcka till alla!

Mer än 60 personer kom och det hölls tal och det sjöngs!

Det var en nöjd och påtagligt uppspelt Kurt som återvände till Ursviken!


(2015-04-15)

Vindskyddet vid Lainejaur har fått nytt tak!

Med förenade ansträngningar har Bo, Martin, Staffan och Roland skaffat takmaterial och bytt ut det gamla ruttna papptaket mot ett tak av gammal hederlig pannplåt!


(2015-04-12)

OBS! Alla matcher i SM-finalen i ishockey, med början söndag 12 april, kommer att visas på storskärm i byastugan!

Det ordnas säkert också fika!

Vi ses där!


(2015-04-14)

Solveig Nystedt och hennes man Sven-Olof är  trogna besökare på Tisdagsfikat i Springliden!

Mest varje gång kommer de körande från Malå för att fika och umgås med Springlidenbor och andra besökare.

Jättetrevligt tycker vi bybor och det tycker Solveig också!

"Trevligt och lagom opretentiöst" brukar Solveig säga. ”Det här är social friskvård”. Hon och Svenne har genom Tisdagsfikat fått nya vänner och och bekanta.


(2015-04-02)

På skärtorsdagen fick Springliden besök av  "Påskgubbarna" Arvid From och Emil Nilsson.

Tack för besöket!


Succe för ett tillfälligt instoppat "sommarfika"

(2015-07-30)

Just nu har vi många sommarbesökare och därför kändes det rätt att ordna ett särskilt sommarfika så att alla kunde mötas!

Besökarna kom bl a från Gävle, Skelleftehamn,Öberg, Luleå, Sjuntorp, Arvidsjaur, Florida och Washington DC. Totalt ca 30 personer!


Långvandrare på besök i byn

(2015-06-14)

Idag passerade två långvandrare genom byn! För att stödja kampen mot omskärelse av kvinnor i Afrika har den tyska ingenjörsstudenten Martin Müller bestämt sig för att vandra från Gibraltar till NordKap. I Hamburg anslöt sig hans kompis Alexander Kail som också är tysk ingenjörsstudent.

När Martin (t.v) och Alexander passerade Springliden blev man naturligtvis bjuden på klåddor och kaffe - och färskt Springlidenvatten!

Se GPS-redovisningen av de


Springliden ordnade traditionsenlig nationaldagsutflykt till Skellefteälven

(2015-06-06)

Vädret hade kunnat vara bättre men det var ändå relativt många (24 personer)  som deltog i årets utflykt till Skellefteälven.

Martin och Ann-Louise hade tagit på sig rollen att ordna kaffe och korv och det gjorde man på ett bra sätt!


Välbesökt Valborgsmässofirande!

(2015-05-02)

Mer än 65 personer deltog i Valborgsmässofirandet i Springliden!

Tipspromenad, obegränsat antal våfflor och korvgrillning lockar uppenbarligen och många uppskattar nog att här är det inga smällare eller raketer! Bra för hundägarna!

I Springliden finns dessutom möjlighet till trevlig samvaro inomhus när det som i år börjar snöa på valborgsmässoafton!

Men brasan brann upp trots snö och regn och alla föreföll nöjda!


Fira Valborgsmässoafton i Springliden!

Byaföreningen inbjuder även i år till valborgsmässofirande med majbrasa och övriga sedvanliga inslag.

Tipspromenaden börjar kl 18.00 och brasan tänds ca 19:30

Servering i byastugan!


Många deltog i utflykten trots det dåliga vädret med snö och blåst!

(2015-03-22)

Det såg ut som att det här skulle bli en dag enbart för arrangörerna - men förvånande nog kom många ändå.

Man promenerade, åkte skidor, körde skoter eller tolkade på skidor bakom skoter som Arvid gjorde!

I Vindskyddet bjöds på varmkorv med bröd och svart kaffe ur byaföreningens stora kaffepanna! De riktigt ambitiösa hade t o m med egen efterrätt - pannacotta med strössel!

Vädret spelar liten roll när så många träffas och umgås på ett positivt sätt i all enkelhet.


Utflyktsdag till vindskyddet vid Lainejaur

Söndag 22 mars bjuder byaföreningen på korv och kaffe vid vindskyddet vid Lainejaur!

Vi finns där mellan 10 - 14


Många barn och ungdomar åkte skidserietävling i Springliden

(2015-02-08)

Det gick inte att ta miste på skidåkarglädjen när deltävling nummer fyra, i årets upplaga av Malås kommunserie på skidor, genomfördes  idag i Springliden.

Längdåkningen är i ropet just nu och Malå har verkligen lyckats få med sina barn och ungdomar.

Mer än 65 % av startlistan bestod av tävlande under 13 år. Inte dåligt!

Det var trångt vid starten, många ville ut på Springlidens erkänt fina skidspår, som nu var märkta med svarta, röda, blåa eller gröna färgskyltar beroende på banlängd.

Färgmärkningen var tydligen uppskattad och efter målgång ville flera åkare åka mer - man fyllde på med ytterligare en eller flera färgmarkerade banor !

Springlidens byaförening som varje år även arrangerar orienteringstävlingar för Malås skolelever fick lovord för ett som man sade "professionellt arrangemang". Cirka 70 personer kom till tävlingen, varav nära 30 deltog, och inne i byastugan bjöds man på resultatgivning på storbildsskärm och gratisfika för alla som deltog i tävlingen.

Testa hur det är att orientera!

Skärmarna som sattes ut för skolorienteringen sitter fortfarande kvar ute i skogen.

Söndag 4 okt 9-11 finns det kartor med inritade banor i byastugan


Orienteringsdag för Nilaskolans elever i åk 9

Förberedelser pågår för elevernas orienteringsdag i Springliden den 23 september.

Nytt för i år är att kartskalan ändrats till 1:5000

Banorna är lagda och allt är klart i skogen, men väderprognosen är dyster!

Nilaskolan är ändå som alltid varmt välkommen!


Nu är det återigen dags för den årliga surströmmingsfesten!

Springlidens byaförening inbjuder till surströmmingsfest!

Plats: Byastugan i Springliden

Tid: Lördag 5 sept kl 16.00


Gräs- och risröjarafton 9 sept 2015

Vi börjar kl 16 och håller på till kl 18.

Sen äter vi palt!


Välkommen på julgröt 13 december


Tisdagsfikat slog nytt deltagarrekord!

(2014-11-18)

Dagens tisdagsfika slog nytt rekord. 32 personer kom och det är mer än någonsin sedan vi började våren 2012.

Springlidens satsning på tisdagsfika är ett utmärkt exempel på hur man kan främja social gemenskap!

Kanske värt för andra byar att ta efter?


Många valde längsta banan när Nilaskolan orienterade i Springliden

(2014-10-01)

Det kom 27 elever till start när Nilaskolans elever i årskurs 9 orienterade i Springliden idag. Det fanns möjlighet att välja mellan 3 olika banalternativ, A C och E, där A-banan var ca 3,6 km och svårast. 17 elever valde A-banan, 7 C-banan och 3 valde E-banan.

Allt gick bra, alla kom tillbaka, och av tjejerna hade Evelina Asplund (bilden t.v) kortast tid på A-banan. Zacharias Norén (bilden t.h) hade överlägst bäst tid, även han på A-banan.

Kökspersonalen, med Annette Lundqvist och Birgit Nilssson i spetsen, fick som vanligt bästa betyg för mat och fika som serverades i byastugan.

För karta, banläggning, kontrollutsättning och annat tävlingstekniskt svarade inte helt oväntat Barbro och Roland Lundqvist.


Nilaskolan är välkommen till Springliden även nästa år!


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Byaföreningen i Springliden vill önska alla en GOD JUL och ett GOTT Nytt år !

Vi vill samtidigt också tacka alla som på olika sätt bidragit och deltagit i byaföreningens verksamhet under 2014.


Utökad tid när elljusspåret är tänt!

OBS! Under jul- och nyårs-helgerna har vi spåret tänt fler timmar varje dag!

22/12 - 6/1 är spåret tänt kl 15-20

 

Kommunen inbjuder till Föreningsträff i Springliden

Kultur och fritidsnämnden i Malå kommun bjuder in till föreningsträff i Springlidens byastuga.

Tid: Måndag 17 november kl 18


Uthuset är klart - det firar vi med taklagsfest!

(2014-10-10)

Nya uthuset har fått tak och är klart och det firar vi genom att ha taklagsfest i form av taccosbuffé!

Lördag 18 oktober kl 17.00


Vill du pröva att orientera?

(2014-10-10)

Skärmarna från skolorienteringen sitter fortfarande kvar i skogen och vi har kartor med färdiginritade banor.

Det är med andra ord upplagt för en tur i Springlidens närområde med karta - men kompass behövs nog inte!

Start lördag 11 oktober mellan 9 - 11 vid byastugan


Nu är det dags för årets skol-orientering!

(2014-09-28)

På onsdag, dvs 1 oktober, är Springliden återigen platsen för den årliga skolorienteringen för årskurs 9 från Nilaskolan i Malå!

Banorna är lagda, kartan är reviderad och nu pågår det administrativa arbetet med kontrollangivelser mm

När det gäller köket har man redan börjat förbereda onsdagens fika och lunch!

Det är med andra ord som vanligt - Springliden är väl förberedda att ta emot orienteringsungdomarna från Malå!

Vi hälsar orienterare, ledare,

funktionärer och publik välkomna!


Höstomgången av motionslotteriet börjar 1 september

(2014-08-27)

Motionslotteriet som har haft sommaruppehåll återupptas den 1 september. Fyll i namn och aktivitet i brevlådan i busskuren så deltar du i månadsutlottningen av pris!

Använd gärna elljusspåret när du motionerar så undviker vi olyckor på den tidvis hårt trafikerade vägen genom byn!


Höstens tisdagsfika startar 16 sept

(2014-08-28)

Nu återstartar byaföreningens populära gratisaktivitet "tisdagsfika".

Vi träffas, umgås och tar oss en kopp kaffe tillsammans i all enkelhet!

Start: Tisdag 16 september kl 13


Därefter 23 sep, 30 sept, 7 okt, 14 okt, 21 okt, 28 okt,

4 nov, 11 nov, 18 nov och 25 november.

Vi återkommer därefter med ny planering!


Nu är det återigen dags för surströmmingsfest!

Byaföreningen bjuder in till surströmmingsfest!

Lördag 30 augusti kl 16.00 i byastugan i Springliden


Släktforskardag i Springliden

(2014-07-22)

Idag hade ett 30-tal personer samlats i byastugan i Springliden för att ta del av Rikard Lundqvists insamlade information om den s.k Lundqvist-släkten som härstammar härifrån byn.

Rikard, som numera är bosatt i Washington DC i USA har börjat intressera sig för sina rötter och har samlat information som bildat ett imponerande släktträd som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden!

Under träffen fick deltagarna (se bild med ca 2/3 av gruppen) möjlighet att kvalitetsbedöma släktinformationen och komma med kompletteringar så att innehållet blev så korrekt som möjligt och även dagsaktuellt.

Intresset var stort och när mötet skulle avslutas uppstod frågan: När kan vi mötas nästa gång?


Vi har storfrämmande på nätterna!

(2014-05-14)

I natt kl halv fyra vaknade Roland av att det var någonting som rörde vid huset.

En titt i fönstret visade att det var en älgko med kalv som åt av det enda gröna gräset som finns i trädgården, dvs längs hussockeln.

Så är det att bo MITT I NATUREN och kunna prata med vilddjur genom vädringsrutan!


Storken har varit på besök!

Byaföreningen säger stort GRATTIS till två unga familjer med Springliden-koppling som båda fick barn strax före Påsk!

Samordnat så det förslår, båda fick flickor, och med bara 2 dagars mellanrum!

Emma och Cristofer, 14 april

Petra och Johan, 16 april

Petra och Cristofer har vuxit upp i Springliden och här bor deras föräldrar!!


Tisdagsfikat gör sommaruppehåll!

(2014-04-22)

Vår stora succéaktivitet - Tisdagsfikat - som startade redan under 2012 har under vintern lockat många att komma till Springliden för att få en kopp kaffe, gott fikabröd och en pratstund.

Tisdagsfikat har gjort att det skapats en positiv social gemenskap mellan oss som bor här i byn och alla våra besökare - oavsett ålder.

Byaföreningen vill tacka alla som ställt upp och bakat och fixat alla dessa tisdagfikastunder! Bra gjort och vi vet att ni även sponsrat det hela på en mängd olika sätt.

Nu gör vi sommaruppehåll med tisdagsfikat men återkommer med stor säkerhet till hösten!


Idag är det Skärtorsdag och Springliden har fått besök!

Det är Påskkärringarna Agnes och Arvid som kommit hem till byn !

Tack för besöket - och vi passar på att önska alla en GLAD PÅSK!


Fira Valborg i Springliden!

Kom och fira Valborg tillsammans med oss i Springliden!

Sedvanligt arrangemang med tipspromenad mm


Skidtävling med mersmak!

(2014-03-23)

Idag genomfördes här i Springliden den femte och avslutande deltävlingen i kommunserien på skidor i Malå!

Att se alla förväntansfulla barn och ungdomar köa för att komma ut på spåret ger mersmak för längdskidåkningen!

Tur att Springliden har en bra byastuga för mer än 70 personer kom till oss, antingen som tävlande eller för att vara publik!

Före och efter tävlingen snöade det men medan tävlingen pågick lyste till och med solen en stund.

Efter det att tävlingen var avslutad genomförde Malå IF en omfattande prisutdelning för alla som deltagit i tävlingarna i kommunserien. Alla fick pris och det syntes att det uppskattades!

Springliden och övriga byar som arrangerat var sin deltävling i kommunserien fick ett gemensamt tack från Malå IF.


Många deltog i byaföreningens utflykt!

(2014-03-18)

I söndags var det dags för årets utflykt till vindskyddet vid Lainejaur.

39 personer, varav 9 barn, passade på att göra en utflykt i det vackra vårvintervädret. De kom till fots, med sparkstöttning, på skidor eller mer vanligt - med snöskoter!

Allt var möjligt när föret var så hårt och bra!

I vindskyddet bjöds det på varm korv, kaffe och festis och en del hade med sig egen lunchmat!


"Matlagning för herrar"

Byaföreningen inbjuder till studiecirkeln Matlagning för herrar.

Alla herrar / karlar / killar i Springlidens byaförening är välkomna att delta!

Start 26 februari kl 19

 

Välkommen på Nationaldagsutflykt

Byaföreningen arrangerar även i år Nationaldagsutflykt till vindskyddet vid Skellefteälven!


Skidtävling i Springliden 23 mars kl 13

(2014-03-18)

Springlidens byaförening arrangerar söndag den 23 mars deltävling nr 5 i kommunserien på skidor.

Både barn och vuxna är välkomna att delta, med eller utan tidtagning.


Sverige har snöbrist - men vi har gott om snö!

(2014-01-02)

Snötäcket i Springliden är i dagsläget ca 50 cm och vårt förlängda elljusspår (2 km) är bättre preparerat än någonsin!

Kan vara som en besökare sa idag: "Bästa elljusspåret i Malå just nu!"

Spåret är t o m 7 jan tänt varje dag 15-21. Därefter övergår vi till normaltiden 18-21.


Gammal vägg blir som ny!

(2013-12-05)

Så var det återigen dags för byggjobb i byastugan!

Den här gången har Roland och Staffan tagit på sig uppdraget att rikta upp en vägg som lutar och att förstärka väggen så att det går att fästa vägghängda nerfällbara bordskivor på den.

Väggen görs färdig med OSB-skivor och renoveringsgips och målet är att det ska vara satt väv på väggen och den ska vara målad och klar i god tid före jul!


Nu kokas det julkorv till middag!

(2013-11-24)

I eftermiddag är det "blodkorvsfest" i Springliden och just nu kl 13.00 kokas korven under sakkunnig ledning av Annette och Mari-Louise!


Springliden har nyreviderad byaplan

(2013-11-15)

Arbetsgruppen som fick i uppdrag att revidera Springlidens byaplan är nu klar med sitt arbete!

Byaplanen har skickats till Trekom Leader för granskning och förhoppningsvis godkännande och den kommer även att behandlas vid byaföreningens årsmöte i början av 2014.

Arbetsgruppen har bestått av Bo, Annette, Rune, Barbro, Berna, Martin och Roland (ordf)


Nu går det bra att åka skidor i elljusspåret!

(2013-11-07)

Nu har Janne börjat packa elljusspåret och det går bra att åka - om man inte är i absolut behov av spår som är körda med spårkälke!


Grattis Emma till din examen!

(2013-10-29)

En av våra bybor, Emma Gustavssson, har i dagarna blivit civilingenjör i energiteknik!

Emma som är 25 år har gått gymnasium i Umeå (estetiska programmet, gren teater), därefter under 1 år Naturvetenskapligt tekniskt basår på universitetet, har nu fullföljt sin 5-åriga utbildning till civilingenjör.

Starkt gjort!

Byaföreningen gratulerar!

Emma söker nu ett jobb som passar hennes utbildning.

Kan vi tro att det finns i Springliden..?


Mandor får fint pris för sin ordbok över Malåmålet

(2013-10-06)

Gustav Adolfs Akademien har beslutat sig för att tilldela Mandor Näslund 35 000 kr i pris för det arbete han lagt ner, och kommer att lägga ner, på ordboken "MALÅMÅLET, en nordvästerbottnisk dialekt".

Boken visar också på bra exemplifiering tycker Akademien.

Mandor har sitt hemställe i Hemliden, strax söder om Springliden, och är en av alla bybor trots att han vintertid bor i Luleå.

Priset delas ut vid en cermoni den 6 november på Uppsala slott när Akademien har sitt högtidssammanträde!

På vår fråga om vad prispengarna ska användas till svarar Mandor: Det blir nog bl a till nytryck av bildsupplementet!

Han passar också på att tacka alla Malåbor för glosor och uttryck ha fått sig tillsänt under de år han arbetat med ordboken!


Nilaskolans orienteringsdag i Springliden

(2013-09-24)

Det har blivit tradition att Nilaskolans årliga orienteringsdag ska hållas i Springliden och idag var det dags igen – nu för sjätte året i rad!

28 elever kom till start !

Nytt för i år var att eleverna fick välja mellan tre olika banalternativ, A, C eller E, där A var den svåraste banan. På varje banalternativ fanns det också 3 olika gafflingar. Man kan beskriva det som att det fanns tre alternativa A-banor, där flera kontroller var lika, men som på några kontroller var en aning olika. Det gick med andra ord inte att utan vidare hänga efter någon annan!

Före start bjöds eleverna på fika i byastugan och där fick man också en grundkurs i orientering!

Efter målgång blev det lunch! Pasta med köttfärssås hade köket, med Anette i spetsen, fixat fram och det föreföll att passa bra!

Vi hoppas få komma tillbaka nästa år, sa läraren Charlotte Persson


Elljusspåret är invigt!

(2013-09-20)

Trots ett ihärdigt störtregn kom det 50 personer till invigningen! Inte dåligt!

Och det var inte svårt att ta beslutet - vi kör invigningen inomhus i byastugan!

Roland beskrev först bakgrunden till projektet och vad som är gjort.

Peter Andersson, som är kommunens fritids- och kulturchef och barn- och utbildningschef hade fått honnörsuppdraget att förrätta invigningen!

Han höll tal och klippte band och sen vara det dags för alla som ville att ta en promenad i ruskvädret längs det upplysta spåret. Där hade Roland ordnat en "ljustävling" där man med ficklampa/pannlampa skulle söka reflexstavar där det fanns en bokstav. Av alla bokstäver skulle det skapas två ord! Så här i efterhand kan det avslöjas att det var "MOTIONERA MERA"

Ljustävlingen var mest uppskattad av barnen som fick en chans att springa med pannlampa!

Bo hade det otacksamma uppdraget att grilla hamburgare ute i regnet men det var stor åtgång! Inne i byastugan fanns tårta, kaffe och annan dryck.

Under tiden man åt och fikade kunde man titta på ett bildspel med foton från byggtiden.


Vi inviger det förlängda elljusspåret den 20 september

(2013-09-02)

Boka in fredagkväll 20 september för invigning av elljusspårets förlängning!

Vi börjar kl 19 och kommer förutom själva invigningen även bl a att grilla hamburgare och genomföra en barnvänlig, enkel "ljustävling" som alla, som kan gå, kan vara med på längs elljusspåret!

Peter Andersson, BoU-chef och fritidschef i Malå kommun och med fritidshus i Springliden kommer att inviga spåret!

Välkomna - och ta med ficklampa om du vill delta i "ljustävlingen!"

Efter invigningen ordnas det PUB-afton i byastugan!


Elljusspåret förlängs ner till byastugan

(2013-08-12)

Nu börjar anslutningen av elljusspåret i Springliden ner mot byastugan att ta form och idag var det dags att montera belysningsarmaturen. Mikael och Sören fixade höghöjdsjobbet, Roland körde traktor, Staffan var allt i allo på marken och Barbro ordnade mat och fika.

Elkabeln finns redan på plats och det som nu återstår är elektrikerjobbet och det räknar vi med ska vara gjort senast 31 augusti.


Åh, vilken marknadsföring..!

(2013-07-02)

Sommararrangemanget på Lainejaurudden i söndags (dvs 30 juni) blev en verklig fullträff - inte minst tack vare ett strålande sommarväder - och att mer än 300 personer kom!

Redan från början kom en överraskning - Prästen som skulle hålla inledande fältgudstjänst luftlandsattes med helikopter!

Sen följde ett program som arrangörsbyarna Mörttjärn, Springliden och Lainejaur hade komponerat ihop med bl a gospelkör, dragspelsmusik, ungdomsbandet Lubertz och en avslutande sjöaktivitet.

Upplägget har fått mycket beröm och gav utrymme för möten mellan släktingar och vänner och personer med koppling till området. Det var naturligtvis mycket viktigt!

Barnaktiviteterna bestod bl a av ponnyridning, hoppborg, såpbubblor, godisutdelning, bollplank och vi kan lova att det användes! (se ett urval av bilder i bildarkivet)

Mer bilder finns i Mörttjärns bildarkiv!

Kön till "gratispalten" var stundtals lång men gick ändå fort tack vare ett välorganiserat fältkok.

Träffen på Lainejaurudden avslutades med att Erika Larsson, utflyttad Springlidenbo, åkte vattenbräda (eller vad det nu kallas!) efter sin pappas båt på Lainejaur och med en flagga med uppmaningen KOM TILL OSS - och det tycker vi att ni alla andra också ska göra!

Alltså inte nödvändigtvis åka vattenskidor men anta utmaningen att komma till oss! Här finns det en social och bra gemenskap och här går det bra att bo, arbeta och leva!


VISION Skellefteå gjorde studiebesök

(2013-06-13)

Ett 50-tal medlemmar i Visions pensionärsförening i Skellefteå gjorde studiebesök i Springliden och i vindkraftsparken på Jokkmokksliden idag.

Före besöket på berget informerade Roland i ord och bild om samarbetet mellan Mörttjärn, Lainejaur och Springliden med särskilt fokus på vindkraftssatsningen.

Annette, Barbro och Doris hade ordnat en uppskattad lunch och innan besökarna åkte tillbaka till Skellefteå bjöds man dessutom på "Klåddfika".

Betyget från arrangören av studiebesöket var "Tack för ett fantastiskt program, deltagarna var nästan lyriska".


Har du gamla fotografier från Springliden?

Vi håller på att samla fotografier som beskriver Springliden förr och nu för att bland annat visa för besökare som kommer till arrangemanget på Lainejaurudden den 30 juni.

Har du några fotografier som visar personer, byggnader, verksamhet mm så hoppas vi att du hör av dig till Barbro, 070-46 76 473 eller barbro@maxr.se

Då lånar vi fotot, skannar av det och återlämnar det i oskadat skick!


Välbesökt motionsdag!

(2013-03-25)

Årets upplaga av motionsdag blev tack vare det vackra vädret en framgång!

Snöskoteråkare, hundar, barn och kaffedrickare och korvätare samlades och njöt i solskenet vid vindskyddet vid Lainejaur. Totalt 57 personer och 6 hundar! Folk kom bl a från Mörttjärn, Springliden, Lainejaur, Malå, Luleå och Washington DC.

Det pågår just nu en avverkning av skog längs den normala skoterleden och den är för tillfället oframkomlig med skoter.

Det blev därför nästan som en orienteringstävlan att hitta bästa vägen ner till vindskyddet!

Men så vitt vi vet kom alla fram!


Trekom Leader hade beslutsmöte i Springliden

2013-02-14

Trekom Leaders beslutsgrupp, där Roland är ordförande, förlägger sina möten i Skellefteå, Norsjö och Malå enligt en fastställd mötesplan.

I torsdags, dvs 14 febr, var det dags för Malå och då valde man att hålla mötet i Springlidens fräscha ombyggda byastuga.

I mötet ingick en programpunkt där Thomas Molén, Landstinget Umeå, uppkopplad på nätet i videokonferens, informerade om Landstingets telemedicinsatsning.

Alltså ytterligare ett sätt att använda byastugans alla möjligheter!


Byastugan är åter i drift - golvet i samlingssalen är klart

(2013-01-19)

Nu är golvet i stora samlingssalen renoverat och klart och försett med golvvärme. 349 meter slang har lagts in i golvet och golvbeläggningen består av klinker. 1612 klinkerplattor 20 x 20 cm för att vara alldeles korrekt!


Nu är det dags för surströmmingsfest!

Byaföreningen bjuder in till surströmmingsfest

Lördag 31 augusti kl 16.00


Många anmälda till sommar-arrangemanget på Lainejaurudden 30 juni !

(2013-06-26)

Cirka 320 personer, varav 54 barn, har meddelat att man kommer till sommararrangemanget på Lainejaurudden den 30 juni! Jätteroligt!

Där kommer man att bjudas på musikunderhållning, fältgudstjänst, massor av aktiviteter för barn, bl a ponnyridning, godisutdelning mm mm.

Mat och fika finns naturligtvis också och allt är GRATIS!

Evenemanget på Lainejaurudden pågår mellan 11.00 och 15.00.

Kör in på vägen ut på Udden! Parkeringsvakter visar plats för parkering!

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL LAINEJAURUDDEN!

Kl 18 serveras middag i byastugorna´i Springliden, Mörttjärn och Lainejaur till de som anmält att man vill äta där. 37 äter middag i Lainejaur, 73 i Springliden och 65 i Mörttjärn !

Vill man - kan man bege sig till byastugorna direkt efter det att evenemanget på Udden slutat. Då får man tid att prata med varandra och kanske titta på gamla fotografier!


Du - som fått personlig inbjudan till arrangemanget på Lainejaur-udden den 30 juni!

(2013-05-28)

Nu är det hög tid att anmäla sig om du vill vara med!

Se hela den personliga inbjudan som skickats ut!


Städ-, fixar och planeringskväll

(2013-05-09)

Våren är kommen och det är dags för den årliga städ-, fixar- och planeringskvällen vid byastugan!

När: Tisdag 21 maj med början kl 15.

Ta med lämpliga verktyg!


Det är dagen efter Valborg..!

(2013-05-01)

Idag är det folktomt och det enda man ser är den nyinvigda nyinköpta grillplatsen och rykande rester från gårdagens majbrasa!

Men annat var det igår på valborgsmässoafton! Då var det mer än 70 personer här!

Tipspromenad med kluriga frågor, våfflor med sylt och vispgrädde , korvgrillning, lotterier, godispåsar till barnen, prat och åter prat stod på programmet!

Och alla föreföll nöjda!


Bredbandsnätet till Springliden är avstängt onsdag 15 maj kl 7-ca 17

(2013-05-13)

Bredbandsnätet till Springliden är ur drift onsdag 15 maj kl 07.00 - ca 17.00 pga nödvändiga service- och reparationsarbeten!

Innebär att all Internettrafik och all IP-telefoni är ur funktion!

Frågor: Ring Malå kommun 0953-14023


KOM OCH SE SM-FINAL på STORSKÄRM !

Det finns möjlighet för byaföreningens medlemmar att se SM-finalmatcherna i ishockey mellan Skellefteå och Luleå på storskärm i byastugan!

Lördag 13 april kl 16.00, söndag 14 april kl 16.00

Byaföreningen bjuder på kaffe och kaka. Övriga förnödenheter tar du med dig själv!


GLAD PÅSK ÖNSKAR BYAFÖRENINGEN!

"Påskkärringarna" Agnes och Arvid har även i år landat och gjort ett besök i Springliden och det tackar vi för!

Projekt PILOTKOMMUN för serviceutveckling inbjuder till dialogmöte om servicebehov

5 MARS KL 18


Vi bjuder gärna på en skidtur!

(2013-01-05)

Ta gärna en skidtur på skidspåret i Springliden!

Under hösten påbörjades ett anslutningsspår från byastugan och upp till nuvarande elljusspår (se kartbilden).

Anslutningsspåret kommer under 2013 att förses med belysning, men spåret är redan nu åkbart dagtid! Blir vi många som åker blir spåret bättre och bättre!

Byastugan är varm och där går det bra att byta kläder om man så vill!


Tisdagsfikat återupptas!

Byastugan är nu klar att användas och vi återupptar succéaktiviteten "tisdagsfikat"

Första tillfället blir: tisdag 15 januari, kl 13.00

Byaföreningen bjuder

Alla är välkomna!

 

Byaföreningen kallar till ÅRSMÖTE

Lördag 16 februari kl 16.00


Byaföreningen önskar alla en

GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

2012 har varit ett mycket händelserikt byggår för byaföreningen. Ombyggnaden av byastugan har under hösten fullföljts med nytt golv och golvvärme i samlingssalen. Just nu återstår fogningen av det nya klinkergolvet. Byastugan värms numera upp med jordvärme.

Övriga aktiviteter har till viss del fått stå tillbaka för framtidssatsningen på byastugan, men från mitten av januari räknar vi med att återuppta flera aktiviteter ex tisdagsfika och studiecirklar.


Golvet i samlingssalen tar form!

(2012-11-24)

Efter flera veckors slit börjar det nya golvet i samlingssalen nu ta form. Alla bärande delar i golvet har setts över och bytts ut om det funnits svagheter.

Nu ligger alla spårade skivor för golvvärmeslangarna på plats. Kommande arbete är att driftsätta golvvärmen och att lägga golvgips och klinker.

Vi räknar med att det ska vara klart i mitten av januari.


Nöjda orienterare och nöjda funktionärer!

(2012-10-04)

I fredags, dvs den 28 september, var det återigen dags för Nilaskolans orienteringsdag i Springliden.

För 5:e året i rad bussades eleverna till Springliden för att orientera.

Här bjöds man på hembakade klåddor, pasta med köttfärssås och naturligtvis orienteringsbanor.

Lätta tyckte en del medan andra uppenbarligen tyckte annorlunda!

Hur som helst - alla kom tillbaka från skogen - och alla föreföll nöjda med orienterandet.

Även funktionärerna som arbetat hårt i köket och med själva tävlingen var nöjda.

Vi önskar Nilaskolans elever välkomna hit även nästa år!

 

Byastugan får jordvärme

(2012-09-22)

Just nu håller vi på att gräva ner slangen som ska förse byastugan med ytjordvärme.

Samtidigt passar vi på att ge elljusspåret en förlängning ner till byastugan.


Centern i Lövånger gjorde studiebesök i vindkraftsparken

(2012-08-05)

Ytterligare ett studiebesök har gjorts i våra närbelägna vindkraftparker!

Den här gången var det ett 30-tal medlemmar från Centern i Lövånger som kom med buss och som ville veta mer om vindkraft.

Efter en timmes info i byastugan med bildspel och möjlighet till frågor och en uppskattad lunch, tillverkad av Barbro, bar det iväg upp till vindkraftparken.

Där var det tyvärr vindstilla så den här gången fick man nöja sig med att "se men inte höra" vindkraftverk. Vingen som ligger på marken imponerade nog ändå på alla!

 

Skellefteå Krafts Veteraner besökte vindkraftparken

(2012-06-18)

I lördags (16/6) kom ett 70-tal veteraner från Skellefteå Kraft med dubbeldäckad buss till Springliden för att få info om vindkraft och för att ta en närmare titt på vindkraftverken på Jokkmokksliden.

Byaföreningen i Springliden hade ordnat en uppskattad lunch. Många skulle äta och det fick lov att ske i omgångar.

Det var en mycket kompetent och intresserad grupp som besökte oss och vi hoppas att besökarna kände sig nöjda när man via Gallejaur åkte hem till Skellefteå


Årets inomhusversion av nationaldagsfirandet blev en stor framgång!

(2012-06-06)

Malå dragspelsklubb gjorde årets nationaldagsfirande till en framgång!

Totalt deltog 48 personer i firandet!

Dragspelsklubben hade bl a

under Lars-Göran Hultmars ledning sammansatt ett digert och välspelat program som bl a innehöll

- nationalsång!

- låtar som komponerats av vår lokale kompositör, Arvid Sjöström

- besök av den mystiske "fransmannen Fryklund"

- önskelåtar som Novelty

Accordion, Drömmen om Elin mm

- plus mycket mycket mer

Dagen till ära hade också "Vals i Springli'a" urpremiär!

Ett stort tack till dragspelsklubben och vi hoppas få höra mer av er!


Områden för bebyggelse i strandnära läge?

(2012-02-28)

Malå kommun vill få in förslag på områden som är lämpliga för strandnära bebyggelse!


Nilaskolans orienteringsdag

(2012-09-22))

På fredag, dvs den 28 september, är det återigen dags för Nilaskolans orienteringsdag i Springliden.

Det har blivit tradition att årskurs 9 kommer till oss för att orientera och i år är det för femte året i rad!

Här är vi en stor funktionärsgrupp som lägger banor och lagar mat. Klåddorna är bakade och nya skärmar har köpts in!


Höstens tisdagsfika har startat!

Aktuella datum:

11 september

18 september

25 september

Alla dagar kl 13.00 och i Springlidens byastuga.

Gratis! Byaföreningen bjuder!


Byaföreningen inbjuder till surströmmingsfest

Lördag 25 augusti kl 16.00

Efter surströmmingen visar Allan Olofsson, Skellefteå, en film om en teater-föreställning i Rismyrliden.


Valborgsmässofirandet blev en stor succé!

(2012-05-01)

Gårdagens Valborgsmässo-firande i Springliden blev en stor succé! Byns befolkning mer än fördubblades.

Ca 100 personer kom, gick tipspromenad, åt våfflor, köpte lotter, grillade korv och trivdes framför majbrasan.

Arrangemanget är barnvänligt! Inte en enda smällare avfyrades under hela kvällen!

Kvällen till ära hade det också bildats en spontan barnvagnsparkering vid byastugans ent


Visning för allmänheten av vindkraftparkerna Storliden och Jokkmokksliden

Visning lördag 28 april

Avgång Malå torg med buss kl 13.00

Åter i Malå ca 15.00


HLR / Hjärtstartarutbildning

Carina Wiro, Civilförsvars-förbundet var här den 17 april och genomförde en gedigen utbildning i HLR (HjärtLungRäddning).

I utbildningen ingick också att lära oss att använda den nya hjärtstartaren.

Cirka 35 personer deltog!

 

SFI-elever från Norsjö

besökte vindkraftparken

(2012-03-08)

Ett 40-tal elever från SFI-utbildningen i Norsjö gjorde idag ett studiebesök här hos oss för att få möjlighet att se en vindkraftspark på nära håll och få information om vad arbete inom vindkrafts-branschen innebär.

Besöket inleddes med info och lunch i byastugan i Springliden och sen bar det iväg med buss upp på Storliden.

Studiebesöket avslutades med frågestund och fika!


Idag är det skärtorsdag

och idag kom "påsk-kärringarna"Agnes och Arvid till oss!

Glad Påsk till er alla!


Lär dig använda vår nya hjärtstarter!

Carina Wiro Civilförsvars-förbundet besöker oss den 17 april och genomför kostnadsfri utbildning!

Alla som bor eller har stuga i Springliden, Lainejaur eller Mörttjärn samt anställda i företag i dessa byar kan delta!

Plats: Byastugan i Springliden


Byaföreningen får hjärtstarter!

(2012-02-25)

Byaföreningen har ansökt och fått en hjärtstarter av Civilförsvarsförbundet!

Vi tackar för den livsviktiga gåvan!

Hjärtstartern kommer att placeras i byastugans entrehall och alltid vara tillgänglig. Utbildning ska genomföras snarast möjligt!


Inbjudan till årsmöte!

Lördag 25 februari kl 16.00 i den ombyggda byastugan i Springliden

På programmet:

- Ulrika Granström, Malå kommun, informerar om Malås nya varumärke

- Information om KOM TILL OSS-projektet

Vi tar en paus och äter ”blöta”!

-Sedvanliga årsmötes-förhandlingar


Byastugebygget (en serie inlägg under byggtiden)

(2012-02-03)

Bygget har nu kommit så långt att det idag var dags att diska och ställa in porslin mm i skåp i det nya köket.

Lundqvistarna Ann-Mari, Annette och Barbro föreföll tycka det var roligt!


(2011-12-09)

Idag har berg/jordvärme-pumpen satts i drift! Drivs än så länge bara med el men till sommaren fixar vi utomhus-lösningen.

Inomhus pågår arbete att bygga nya golvreglar och nytt golv i gamla hallen och köket. Det gamla golvet var alltför dåligt för att behållas.

Även det nya golvet får golvvärme och klinker.


(2011-11-27)

Titta vad vi fann när vi rev golv och innerväggar i gamla entrehallen och material-rummet!

- trafikreglerna

- vinterbilden kärven

- teckningen med tulpanen

På teckningarna vi fann finns initialerna "BK"

Kom med tips i Gästboken om du vet vem det kan vara - tack!


(2011-11-18)

Innertaket är byggt och klart och byaföreningen har beslutat sig för att installera bergvärmepump och utöka golvvärmedelen.


(2011-10-21)

Nu är stommen till farstukvisten klar och rampen som ska göra det lättare att ta sig in i byastugan är på plats!


(2011-10-02)

Byastugebygget går framåt och nu är allt under tak.

Inom de närmaste veckorna ska det byggas en farstukvist och innerväggar ska rivas så att den nya planlösningen kan formas.

Inriktningen just nu är att hinna klart utomhus innan snön kommer!


Byaföreningen önskar er alla GOTT NYTT 2012

2011 har varit ett mycket aktivt år för Springlidenborna! Byggandet av vindkraftverken är det stora som har hänt och nu bygger vi själva för fullt om vår byastuga.


Välkomna till föreställningen

"Värdskap med dans och spel", 31 okt och 7 nov

Byaföreningarna i Vind-byarna Springliden, Lainejaur och Mörttjärn inbjuder alla bybor till trevliga kvällar som ska handla om Värdskap.


Nilaskolans orienteringsdag

(2011-10-02)

Det har blivit tradition att Nilaskolan från Malå har skolorientering i Springliden för elever som börjat årskurs 9. I fredags var det dags igen!


Välkommen på surströmmingsfest!

Även om det är en aning stökigt pga utbyggnaden av byastugan blir det som vanligt surströmmingsfest!

Lördag 10 sept, kl 16


Nationaldagsutflykt

Traditionsenligt 6 juni till Skellefteälven

Gammal och ung - 37 personer var där och åt korv och drack kaffe/festis. Fyra hundar ville också vara med - åtminstone på korven!


Städkväll med köttsoppamiddag

Byastugan 24 maj

Fällda träd, vedkapning, inomhusstädning och 36 matgäster, varav 13 vindkraftsbyggare, var resultatet av arrangemanget.

Särskilt uppskattad var klimpen i köttsoppan!


Valborgsmässofirande i Springliden

Majbrasan är i år flyttad en bit bort pga vindkrafts-byggarnas projektkontor, men fika mm finns som vanligt i byastugan!

(2011-04-30, kl 23.00)

Det är natt och majbrasan håller på att ha brunnit ner.

Sextiotre personer kom för att fira valborg hos oss och allt blev mycket lyckat!Projektet KOM TILL OSS hade premiärvisning av sitt marknadsföringsmaterial med roll-ups, bildspel mm.

Alla närvarande fick en knapp där det står KOM TILL OSS!


Årets motionsdag

lockade som vanligt både mycket folk och många hundar!

Och den nya stora kaffepannan uppskattades!


Handarbetscafé för daglediga damer!

(2011-03-18)

Mycket garn, mycket prat och mycket skratt!

Gruppen var dagen till ära förstärkt med Mörttjärn-mostrarna från Norsjö!


En av alla vindkraftsbyggare i byn

(2011-03-09)

Caroline Falkdal, Umeå, är arbetsledare inom Svevia.

Arbetar med gjutning av fundamenten för vindkraft-verken här hos oss.

På bilden tillsammans med hunden Maja.


Gjutningsdag för vindkraften

Engagerar bl a byaföreningens damer som fixar smörgåsar tillbyggnadsarbetarna som gjuter fundament på Storliden


Vindkraftsbyggare lär sig svenska

(2011-01-27)

Springliden fixar allt!

Karsten Brusch, en av vindkraftsbyggarna från det tyska företaget Nordex lär sig just nu svenska i Springliden.


Årsmöte med dragspels-musik

(2011-02-19)

Byaföreningens årsmöte föregicks i år av storbesök från Malå dragspelsklubb!

Här kan man prata om spelglädje och finger-färdighet!

Efter "blöta" och en fortsatt sväng med dragspel genomfördes årsmötet.


På väg mot TJEJVASAN!

(2011-02-22)

Här är tjejerna från Springliden/Lainejaur/Malå som ska åka tjejvasan den 26:e febr.

Idag, 3 dagar före avfärd, hade man samlats till "kolhydratladdning" och för att samprata sig inför äventyret!


(2011-02-27)

Se resultaten för tjejerna som åkte buss från Malå!


Välkommen till byaföreningens årsmöte!

Lördag 19 februari kl 16

- Malå dragspelsklubb spelar och underhåller

- Vi tar paus och äter"blöta"

- Mötesförhandlingar

- Projektet "KOM TILL OSS" informerar


Två studiecirklar "Baka i bagarstuga" har genomförts

Lärare: Ove och Birgit Nilsson

Det stora intresset för cirklarna gör att vi ordnar ytterligare två cirklar efter årsskiftet 2010/2011.


"Damer på skidor" tränar inför Tjejvasan!

Nu är det 14 tjejer/damer som tränar inför Tjejvasan. Elljusspåret i Springliden har fått en nyrenässans.

TV och radio har gjort reportage och spänningen är stor. Den 26 februari är det dags!


Läs hela artikeln om Nilaskolans orienterings-dag i Springliden

>Läs mer


Studiebesök på Jokkmokksliden

Vädret var inte det bästa när byborna i Springliden, Mörttjärn eller Lainejaur gjorde studiebesök på Jokkmokksliden! Kraftig vind och snö i luften.

Men alla var nöjda med den information man fick från Skellefteå Kraft och Nordex i byastugan, innan man åkte upp på berget, och på plats uppe på berget. Där kunde man dessutom lyssna på ljudet från ett vindkraftverk som snurrar.


Låt vindkraftbyggarna jobba ostört!

(2010-09-14)

Vecka 37-38 sätts de fyra första kraftverken upp. Den tyska leverantören Nordex är här med ett 25-tal man.

Låt vindkraftbyggarna jobba ostört under den tiden!

Det kan t o m vara farligt att vara i närheten när så tunga pjäser ska lyftas så högt!

Allmänheten kommer senare att ges möjlighet att besöka vindkraftparken.Jättekran på plats för att sätta upp de första vindkraftverken

(2010-09-12)


Studiecirkeln "Friskvård med karta i hand" avslutades med tävling i Arvidsjaur

> Se resultatlista från tävlingen


Springliden-Mörttjärn och Lainejaur genomför projektet "Kom till oss"

Projektets syfte är för våra byar:

- ökad och yngre befolkning

- ökad turism

- ökade aktiviteter


Surströmmingsfest

Lördag 28 augusti 2010, kl 16


Studiecirkeln "Friskvård med karta i hand"

startar 24 augusti kl 18.00 Två olika nivåer


Grundläggningen för vindkraftverken har påbörjats

(2010-08-08)

 

Studiecirkeln Läs-Lär-Res

åker på utflykt!

Fredag 18 juni åker 15 Springlidenbor iväg med Inlandsbanan till Östersund!


Nationaldagsutflykt

Traditionsenligt 6 juni till vindskyddet vid Skellefteälven


Byaföreningens städkvällar

- måndag 31 maj

- tisdag 1 juni


Vindkraftbyggarnas kontor är på plats vid byastugan

(2010-05-15)


Motionsdag 14 mars

Kl 10-14.00

Vi möts vid vindskyddet vid Lainejaur


Träff om gamla kort!

- Söndag 7 mars kl 16.00


Årsmöte för Byaföreningen

- Lördag 6 mars, kl 15.00

Skellefteå Kraft informerar


Föreningsstämma för VindByar

- söndag 28 februari kl 18.00 i Byastugan


Byaföreningens styrelse har möte

- söndag 7 februari kl 19.00 i Byastugan


VindByar kallar till extra föreningsstämma

Tid: 10 januari kl 18.00

Plats: Springlidens byastuga


Höstens studiecirklar har startat!

- Läs, lär och res

- Byaplan för Springliden


Vi träffas tisdagar ( 3 nov, 17 nov, 24 nov, 1 dec, 8 dec och 15 dec)


Återigen en lyckad Orienteringsdag för Nilaskolans årskurs 9

I fredags (25 september) ordnade byaföreningen med Barbro och Roland i spetsen orienteringsdag för åk 9 från Nilaskolan i Malå.

På programmet stod fika, orientering, mat och en utvärdering av själva orienteringen.

Eleverna föreföll att trivas trots att det till och från kom en del regn.


Studiecirkeln - Friskvård med karta i hand

Har genomförts med 11 deltagare. Ledare Barbro L med hjälp av Kurt och Barbro Renström. Kartritare/ banläggare Roland.

Cirkeln avslutades med orienteringspromenad till vindskyddet vid Lainejaur!


 

Mandor Näslund berättar om Malå-målet

Lördag 19 sept kl 14.


Surströmmingsfest 29/8

Välkomna till byaföreningens surströmmingsfest!


Nationaldagsutflykt till älven 6 juni.

(2009-05-15)


PRESSKLIPP om vind-kraftsatsningen

(2009-02-11)

Lantbrukets affärstidning ATL har i sitt senaste nummer en artikel om vindkraft-satsningen där byarna Mörttjärn, Springliden, Lainejaur och Malå sameby deltar.


Stick/virk - cirkel har startat i byastugan

(2009-02-06)

Öppen för alla intresserade, finns fortfarande platser kvar!

Kommande träffar: 19/2, 12/3, 2/4 och 23/4, alla kl 18.30. Vi handarbetar och fikar!


Matkursen fortsätter!

(2009-01-25)

Studiecirkeln "Mat i olika former, del2" startade den 22 januari och har träffar var 3:e vecka under våren.

Recepten redovisas i vanlig ordning här på hemsidan


Skellefteå Kraft vill samråda om elledningar

- Söndag 24 maj kl 16.00 i byastugan i Springliden

Läs mer>

 

Nu är det fint i Springliden med omnejd..

(2009-03-12)

Passa på att ta en motionstur på våra fina skid- och skoterspår.


Byaföreningen har årsmöte 15 februari kl 15

(2009-01-19)

På programmet:

- Skellefteå Kraft informerar om vindkraftprojektet

- Vi tar en paus och äter "blöta"

- Sedvanliga årsmötes-förhandlingar

- Beslut om bildande av ekonomisk förening för andelar i vindkraftpark

Den som vill äta anmäler senast 12 febr till Annette (0953-50030)


Tema- Gammeldags mat

(2008-11-20)

Temat för 3:e kursträffen var "gammeldags mat".

Experterna fanns lokalt i byn.

Bl a blodkorv och klappgröt stod på menyn och dagen till ära inbjöds anhöriga att avsmaka kursresultatet.


Motionsdag i Springliden

(2009-03-01)

Åk skidor, skoter, sparka eller promenera!

Lördag 7 mars kl 10-14

Fikaservering i byastugan. Korvgrillning vid vindskyddet vid Lainejaur.

 

Skellefteå Kraft söker bygglov för vindkraftverken

(2008-11-14)

Skellefteå Kraft har lämnat in handlingarna för anmälan enligt MB och ansökan om bygglov för vindkrafts-parkerna på Storliden och Jokkmokksliden.

Handlingarna finns fr o m måndag 17/11 tillgängliga för allmänheten i kommunhuset i Malå och någon dag senare hos Malå Sameby och hos Roland i Springliden.


52% av Springlidenborna kan hjärt/lungrädda!

(2008-11-13)

Under de snaste veckorna har 52% av Springlidenborna lärt sig hjärt/lung-räddning. Jon Andersson ambulansföretagare från Malå har varit uppskattad instruktör.


Dagens matkurs var vegetarisk

(2008-11-12)

Matcirkeln har blivit en succé och idag fick de tolv deltagarna laga och äta 6 olika vegetariska rätter. Kursledaren Inga-Britt Hultmar bistod med eget nybakat gott bröd.


Många ville laga GI-mat!

(2008-11-06)

När första träffen för studiecirkeln "Mat i olika former" hölls i kväll (6 nov), med 10 deltagare, bestod menyn av 2 rätter.

- Laxfilé med pecantäcke och ungsrostade grönsaker

- Taiköttbullar med jordnötssås och grönsaks-blandning med quinoa.

Ulla Hultdin hade hand om kursen och fick bra betyg av eleverna!


Nu är det utbildning på gång!

(2008-10-22)

Alla Springlidenbor får under november möjlighet att delta i en kvällsutbildning i hjärt/lungräddning.

6 november startar studie-cirkeln "Mat i olika former".

Första träffen handlar om GI-mat.

Inbjudan och möjlighet att anmäla sig kommer inom kort!

Upplysningar: Barbro, 0953-50022.


Höstfest för medlemmar i byaföreningen

(2008-10-02)

Är du medlem i byaföreningen? Boka i så fall in lördag 25 oktober kl 17 för middag. Utförlig info kommer inom kort i brevlådan!


Skolorienteringen i Springliden blev en succé

(2008-09-26)

Orienteringsdagen för Nilaskolans elever blev en stor framgång för både elever och arrangörer.

Alla 53 elever kom i mål. En del hade kortare tid än andra men alla genomförde orienteringens grundidé "självvald väg i okänd terräng". Den nya kartan fick beröm, banorna var lämpligt svåra och utspisningen höll högsta klass.

Det finns alltså stora chanser för att arrangemanget upprepas nästa år!

Kanske med inbjudna 9:or från grannkommuner?


Skolorientering i Springliden 26 september

(2008-09-13)

Springliden har åtagit sig att arrangera en orienteringsdag för årskurs 9 från Nilaskolan i Malå. 50 elever plus 3 lärare kommer med buss till Springliden. Där väntar fika, orientering och lunch. Banorna är lagda på Springlidens nyritade karta och i en terräng som passar bra för orientering på den här nivån.


Byastugan nymålad

(2008-06-26)

Trots det eviga regnandet har våra feriearbetare

Anders och Mona Persson lyckats måla vår byastuga.

Den är nu röd med vita knutar och foder. Till och med uthuset hann man med att måla innan feriearbets-perioden var slut! Bra jobbat!


Planerad traktorsafari 29 juni är inställd

(2008-06-26)

Den planerade traktorsafarin ställs in pga den senaste tidens regnväder. Det ser inte heller ut att bli särskilt mycket bättre väder kommande helg.


Kusinträff i Springliden lördag 28 juni

(2008-06-22)

Lördag 28 juni anordnar Kurt, Sam och Roland med fruar kusinträff för Sofia och Ferdinand Lundqvists barnbarn med partners.

Samtliga inbjudna har tackat ja och det innebär att vi blir totalt 31 personer som träffas och trivs i byastugan och gör bussutflykt i närområdet.

 

Nu byggs vindmätarmasten på Jokkmokksliden

(2008-06-04)

Idag sätts masten på Jokkmokksliden på plats med hjälp av helikopter.

 

Byaföreningens överklagan avslogs

(2008-05-13)

Länsrätten avslår byaföreningens överklagan av Bergstatens beslut att bevilja Blackstone Nickel undersökningstillstånd inom vattenskyddsområdet i Springliden.


Skellefteå Kraft hade samråd om vindkraft

(2008-05-06)

Skellefteå Kraft och konsultföretagen Hifab och Envipro Miljöteknik har genomfört det första samrådet om vindkrafts-projekten på Storliden och Jokkmokksliden.

Mötet var mycket välbesökt och gav en bra bild av Skellefteå Krafts planer. Sammantaget handlar det om max 19 vindkraftverk och en investering på ca 800-900 milj kr.


Vindmätarmasten på Storliden är byggd och driftsatt

(2008-05-01)

Exempel på mätresultat


Nu börjar bygget av vindmätarmaster

(2008-04-26)

Skellefteå Kraft har anlitat ett Jokkmokksföretag för att bygga masten på Storliden.

Företaget räknar med att börja arbetet måndag 28 april.

Skellefteå EnergiUnderhåll (SEU) som ska bygga masten på Jokkmokksliden kommer också att börja bygga inom ett par veckor.

 

Skellefteå Kraft inbjuder till samråd om vindkraft

(2008-04-21)

Plats: Springlidens byastuga

Tid: 6 maj kl 19

Skellefteå Kraft har för avsikt att etablera två vindkraftsområden i Malå kommun. Det ena på Storliden och det andra på Hemliden, Jokkmokksliden och Tallberg.


Bygglov söks för master för att mäta vind

(2008-04-06)

Skellefteå Kraft har klart med markavtal för Storliden, Jokkmokksliden mm och har nu ansökt om bygglov för att sätta upp master för att mäta vind.


Roland ny ordförande i Malås Byautvecklingsråd

(2008-03-13)

När Byautvecklingsrådet i Malå hade årsmöte 12 mars utsågs Roland Lundqvist Springliden till ordförande för 2008. Byautvecklingsrådet kommer under året att ha en viktig roll i arbetet att forma en struktur för hantering av projekt för utveckling av landsbygden.


Springliden nämns i artikel i Ranabladet

(2008-02-29)


Motionera och delta i utlottning av pris.

(2008-02-25)

Nu finns en brevlåda uppsatt i "busskuren" där du som är medlem i Springlidens byaförening och motionerat kan anteckna dig. Då deltar du i utlottning av ett enkelt pris varje månad

 

Byaföreningen överklagar Bergsstatens beslut

(2008-02-03)

Byaföreningen överklagar Bergsstatens beslut att ge Blackstone Nickel AB undersökningstillstånd i Springliden. Byaföreningen anser att Springlidens vattenskyddsområde ska undantas från undersökningstillståndet.


Byaföreningen har haft årsmöte

(2008-02-24)

Årsmötet föregicks av att Thorbjörn Holmlund, känd norsjöprofil, företagare och idéspruta berättade om det högintressanta projektet med Världens största älg - ”Stoor´n” på Vithatten. Vi som bor i Springliden kommer antagligen att se älgen på berget i dalgången sydost om byn.