Kvartalsprofiler

Kvartalsprofiler

Kvartalsprofilen har utsetts genom omröstning bland medlemmarna !

___________________________________________

 

Kvartalsprofil Q3/Q4-2012

BO LUNDQVIST

Ålder: 58 år


Familj

Frun Viveca, barnen Petra 26 år och Peder 35 år och barnbarnet Liam 9 månader. Till familjen hör även hunden Kaja! Ibland har man även vårdnaden om Petras hund Penny.


Uppväxt, yrke

Bo är född och uppvuxen i Springliden i huset mitt emot där han nu bor.

Bo och Viveca, som träffades på 70-talet, byggde sitt hus 1979. Dessförinnan hade de bott i Malå ca 1 år.


Efter grundskolan gick Bo en 2-årig utbildning i Lycksele till bilmekaniker. Som sommarlovsjobb arbetade Bo, som många av byns pojkar, redan under grundskoletiden på Springlidens Såg & Hyvleri som ägdes av pappa Hasse och Rudolf Lundqvist. Numera äger Bo tillsammans med brodern Lars byasågen som de driver som ett ”vid-sidan-om-företag” på fritiden.

Bo har jobbat som reparatör på sågen i Malå och 2 år åt Bolidenbolaget som reparatör i Kristinebergs-gruvan, innan han började i bennys gräv 1/1 1988 där han fortfarande är kvar. Det betyder att han snart firar 25 år i företaget!


I bennys gräv har Bo blivit ”seniorreparatören”, som klarar det mesta, på olika typer av fordon och på olika fabrikat. Han gillar problemlösning när det gäller maskiner, säger han. Han har fått ägna sig åt mycket ”akutvård”, dvs fixa till problem snabbt så att dumpern eller den maskin det gäller kan komma i produktion. Bo har bra minne för reparationer han gjort och blir ofta kontaktad om hjälp när nya problem dyker upp.


Bo har trivts bra med jobbet, men det har också kostat en del som nedsatt hörsel och en del andra skavanker. Skador som han inte skyller på någon, arbetsmiljöfrågor var inte särskilt i fokus när han började sin yrkesbana. Han tänkte själv inte ens på till exempel hörselskydd.


Fritid, intressen

Historia – och historier är Bo intresserad av! Han läser gärna om världskrigen och kan alla historier om lokala kända personligheter som ”FransPersa” och ”Schåda”, det kan man inte undvika om man bor och verkar i Springliden.

Läsintresset är stort och det gäller inte bara historia. Bo läser periodvis mycket och har ofta tre böcker på gång samtidigt. Musik är ett annat stort intresse, han lyssnar mycket till olika sorters musik, till och med dragspel.

Bo tycker om att resa med familjen och har bland annat besökt storstäder som St Petersburg, Prag, London och Berlin. Sedan 80-talet har familjen också husvagn, den brukar stå uppställd i Piteå men är nu i Duved där sonen Peder bor. Husvagnen vill man ha där det är myggfritt och det återstår att se hur det blir med det i Duved!Bo har under åren på olika sätt engagerat sig i byaföreningen – han var sekreterare i ca 20 år. Han har jobbat med utbyggnad av byastugan, fast han säger att han inte är särskilt händig, med bygget av bagarstugan och anläggande av hockeyplan och elljusspår.


Det finns skoter i familjen men Bo är inte särskilt intresserad av skoterkörning. Han åker hellre längdskidor och gillar utmaningar, som då han deltog tillsammans med Peder i ett långlopp på skidor i Jämtland.

Överhuvudtaget har Bo en ambition att hålla sig i form, han åker inlines och det blir ofta långa hundpromenader eller cykelturer.

__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q2-2012

MARTIN FROM

Ålder: 42 år


Familj

Gift med Jenny, barnen Agnes 7 år och Arvid 5 år.


Uppväxt, utbildning, yrke

Martin växte upp som enda barn i Svartlund, en enstakagård vid Bockträsk-vägen, 3,5 mil från Malå, där han gick i grundskola. Därefter blev det gymnasieskola, första året i Lycksele och andra året i Vilhelmina på fordonsteknisk linje, gren transportteknik.


Efter avslutad utbildning började Martin direkt arbeta som chaufför hos Roland Lundmark i Adak. Martin har sedan jobbat åt olika företag inom transportbranschen, bl a ca 5 år i Bruno Lundqvists åkeri och ungefär lika länge i bennys gräv där han bland annat körde under jord i Kristinebergsgruvan. Underjordskörningen trivdes Martin bra med. Vid den tiden bodde Martin i Kristineberg.

Martin är nu sedan 2003 anställd av Skellefte-bränslen, en arbetsgivare som han är mycket nöjd med. Där får han både sälja, vilket han gör hemifrån via telefon och mail, och köra!


Ett avbrott i transport-branschen blev det när Martin gick en militär ledarutbildning i Skövde och tjänstgjorde som transport-plutonchef på Balkan, en anställning som gav nya och intressanta erfarenheter.


Hur hamnade Martin med familj i Springliden? Egentligen hade han och Jenny – de gifte sig 2005 och döpte samtidigt dottern Agnes – tänkt sig en framtid i Skelleftehamn där de skaffat hus och där båda barnen är födda. Jenny, som är uppvuxen i Lainejaur, började längta hemåt! Ganska snart dök möjligheten upp att köpa hus i Springliden och nu är de springlidenbor sedan ca 3 år och engagerar sig i byaföreningens aktiviteter.


Intressen

Martins och hela familjens stora intresse är utomhus-aktiviteter, både sommar och vinter. Köra skoter, grilla och äta ute, fiska, fara ut med husvagnen – det är livet! Martin har ett annat stort intresse som han ägnade sig mycket åt innan barnen kom - köra motorcykel. Varje vår drar det i ”motorcykeltarmen”, värre för varje år och snart har han nog skaffat en motorcykel igen!

Att resa är också ett av Martins intressen, och han gjorde det en hel del innan Jenny och barnen kom in i hans liv. Han har bl a rest runt i Afrika och besökt Petersburg i Ryssland.


Martin har alltid varit samhällsengagerad och sedan familjen flyttade till Springliden och Malå kommun har han engagerat sig allt mer i den lokala politiken. Han är ordförande i barn- och utbildnings-nämnden och ledamot i kommunfullmäktige. Han har också inom Unga Örnar sett till att få liv i biografen i Malå och jobbar nu för att i samarbete med Saga-biografen i Adak skaffa en digital filmutrustning.


__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q1-2012

BERNA STRÅHLE

Ålder: 24 år


Familj

Gift med Emil, barnen Hannes 4 år i april 2012, Filip 2 år i januari 2012 och Seleste född i augusti 2011. Dessutom hunden Siri och katterna Janzon och Öhman.


Aktuell

Berna med familj flyttade i augusti 2011 till Springliden. Det är inte så vanligt, men mycket välkommet, med inflyttning av unga småbarnsfamiljer.


När Berna, Emil och deras barn flyttade hit ökade byns befolkning med 7 %!

Byaföreningen hälsar den unga familjen varmt välkommen!


Uppväxt, yrke

Berna växte upp i Malå. Efter grundskola där, gick hon samhällsprogrammet i Skellefteå och fortsatte sedan med utbildning till vårdbiträde. Ända sedan 15-årsåldern sommarjobbade hon inom vården. Emil och Berna blev ett par när hon var 17 år, de flyttade ihop i en lägenhet i Malå, dit Berna veckoslutspendlade medan hon gick utbildning i Skellefteå.

Ganska snart köpte de hus i Rökå, de hade viss anknytning dit genom Emils mormor och morfar, och det kändes ganska nära till Kristineberg där både Berna och Emil då jobbade. Nästa bostad blev ett hus i Malå, och nu har familjen flyttat till Springliden!


Varför blev det Springliden?


Berna anger flera skäl: Det är en bra plats att leva och bo på, inte minst för barnen, med mycket ”yta” både inne och ute. Inte minst den egna skogen och naturen inpå knutarna uppskattas. I Springliden finns barnens mormor Sigyn och bonusmorfar Staffan, de ”lägger sig inte i” för mycket, men är jättebra att ha till hands. Ett annat skäl att flytta till Springliden är aktiviteterna i Byastugan. ”Vi har varit med på en del redan innan vi flyttade hit. Det är trevligt, det blir aldrig samma sak i ett större samhälle”, säger Berna.

Berna och Emil har redan kommit med i byaföreningens aktiviteter i höst, Berna i kvinnogruppen som diskuterat inredning av det nya köket och Emil i ombyggnadsjobbet. Och mer blir det när ombyggnaden är klar!


Intressen

Bernas stora intresse ända sedan hon var barn är djur av alla de slag. Hon hade länge problem med allergi men kan nu tåla vissa djur. Efter en hel del övertalning för att inte säga tjat, fick hon pudeln Milton (som nu finns hos Sigyn och Staffan) för ca 10 år sedan. I den egna familjen finns nu en annan pudel, Siri, och två katter vilkas råttjagartalanger uppskattas av oss grannar!


Berna är också intresserad av renovering och inredning. Det är bara tid och pengar som sätter gränser, säger hon. Hon tycker också om att vara ute i naturen – gå, jogga, åka skidor och ser fram emot eljusspårets kommande nya anslutning som då enligt planerna ska gå in på Emils och hennes mark, bara ett stenkast från deras hus!


Men - med tre små barn i huset får de egna intressena oftast stå tillbaka. Barnen kommer först av allt!


_________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q4-2011

ÅKE BJUHR

Ålder: 60 år


Familj

Frun Märta, barnen Elisabeth och Willy, och – inte att förglömma – barnbarnen Moa 10 år, Leo 9 år, Nora 7 år och Elsa 5 år.


Uppväxt, yrke, intressen

Åke är uppvuxen i Malå samhälle där han tillhörde den första kullen som gick i nioårig grundskola. Direkt efter skolan hamnade Åke en tid i jobb hos den legendariske bilmekanikern Einar Lindblom innan han gick tvåårig bilmekanikerutbildning i Lycksele. Det var ett självklart val. Bilintresset fanns sedan länge. Åke köpte sin första bil, en totalkvaddad PV, när han var 10-11 år och lovade sig själv att den skulle han renovera så han kunde köra den när han blev 18 år. Bilen var klar när han var 14 år!


Efter avslutad utbildning flyttade Åke och Märta - de träffades som 18-åringar när de tog körkort - till Stockholm. Där blev de kvar i tre år, men hemlängtan blev stark. De flyttade tillbaka 1972 med en nyfödd Elisabeth och köpte huset, som en gång Frans Persson ägt, uppe i berget i Springliden. Tillsammans med brodern Mats köpte Åke verkstaden av Einar Lindblom. Åke har haft bilverkstad till 1986 då han en kort period var anställd hos Vattenfall. Han gick snart tillbaka till företagandet igen och startade en verkstad i Kristineberg. Den har sedan ett par år övertagits av sonen Willy och drivs med stor framgång.


Åke har hela livet intresserat sig för och jobbat med bilar, både yrkesmässigt och på fritiden. Nu är det fritidsintresset bilar som dominerar!

På sin fastighet ”upp i berget” har han idealiska omgivningar för att samla gamla bilar som han tycker är intressanta att jobba med och göra till fina uppvisningsåk så småningom. I sommar har han påbörjat bygget av en stor mekarhall där en del av ögonstenarna kan få komma in under tak och där han kan få jobba under någorlunda bekväma förhållanden. Bilintresset för med sig så mycket mer än bara mekarglädje och skit under naglarna, säger Åke. Vi reser på motormässor varje år och lär känna intressanta människor runt om i landet. Många blir vänner för livet.


Apropå resor, Märta och Åke har haft husbil några år och varit på långresor ut i Europa då man var borta ett par månader. Åke köpte en gång en gammal fin motorcykel i Frankrike och plockade isär den på campingen. Motorn fick stå under bordet i husbilen hela vägen hem!


När Åke någon gång blir trött på bilar kan han gå in och jobba. Märta och han har börjat ett jätteprojekt: Hela innanmätet av köket är borta så timmerstockarna är synliga. Allt ska göras om!


__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q3-2011

MARI-LOUISE LUNDQVIST

Ålder: 54 år


Familj

Sambon Benny Larsson och de utflugna barnen Cristofer 27 år och Therese 24 år.


Uppväxt, yrke

Mari- Louise är en imponerande duktig person!


Uppvuxen i Springliden, de första två år i skolan här, fortsatt skolgång i Malå då byaskolan lades ner och gymnasium i Lycksele på naturvetenskaplig linje. Sedan åkte Mari-Louise till Umeå för utbildning till ålderdomshemsföreståndare. Tydligen hamnade hon helt rätt, för sedan har hon jobbat hela sitt yrkesliv inom äldreomsorg och gör det fortfarande! Det har blivit nya både intressanta och tuffa utmaningar i jobbet efter hand och breddat ansvar, och hon trivs bra med sitt arbete. Sedan sju år är Mari-Louise socialchef i Malå kommun med ansvar för ca 125 anställda och en budget på ca 70 miljoner.


Bland det som har varit särskilt roligt i jobbet nämner Mari-Louise det mångåriga vänortsutbytet med Medvezegorsk som bland annat resulterat i två resor dit med personalen. En annan rolig och omfattande uppgift var att leda förändringen av Miklagård från ålderdomshem till äldreboende.


Inte nog med att Mari-Louise är socialchef – hon är också ”chefsadministratör” i bennys gräv, sambons stora entreprenadföretag, ett familjeföretag där hela familjen är mer eller mindre inblandad.


Fritid, intressen

När man ser hur mycket Mari-Louise arbetar tror man inte hon kan ha någon fritid alls! Trots det lyckas hon hinna med resor varje år, tillsammans med familjemedlemmar eller med väninnor. Hon har besökt de flesta europeiska storstäder och även avlägsna länder som Mexiko, Egypten och Kina. Ett av de drömresmål som återstår är Taj Mahal i Indien.


På hemmaplan är Mari-Louise engagerad i byaföreningen och med i det mesta som händer i byn.


Mari-Louise tycker om att plocka bär, att ta upp potatis ur det egna potatislandet (”då känner jag mig rik”), att baka och någon gång läsa en bok (om hon kan hålla sig vaken!). Det finns mycket motorfordon i familjen och hon tar sig gärna en skotertur på vintern eller en åktur med EU-moppen på sommaren. Annars håller Mari-Louise igång för egen maskin med skidor, promenader och inte att förglömma innebandy som hon spelat varje söndagsmorgon i mer än 10 år tillsammans med andra hurtiga tjejer!

__________________________________________________

Kvartalsprofil Q2-2011

LARS LUNDQVIST

Ålder: 55 år


Familj: Sambon Mia Ljung och de utflugna döttrarna Ida 25 år, Malin 23 år och Agnes 21 år. Och, inte att förglömma, katten Tarzan!


Uppväxt, yrke

Lars är född och uppvuxen i huset där han nu bor. När mamma flyttade till Malå 1984 köpte han huset, som han och Mia byggt ut och om.

Efter avslutad grundskola började Lars arbeta på sågen i Malå 1973. Kanske fick han insikter i det jobbet genom pappa Hasse som drev Springlidens Såg & Hyvleri tillsammans med Rudolf Lundqvist. Numera äger Lars tillsammans med brodern Bo byasågen som de driver som ett ”vid-sidan-om-företag” på fritiden.

Efter en kort utflykt till borrbolaget Taiga, som gick i konkurs, och ett knappt års jobb i bennys gräv är Lars nu tillbaka på sågen i Malå. Där tänker han bli kvar tills han pensionerar sig, det blir före 65 säger han!


Fritid, intressen

Lars träffade sin sambo Mia 1981. De tycker båda om att resa på semestrarna. Under de första åren innan flickorna föddes körde de motorcykel härs och tvärs i Europa. De var bland annat i Tyskland, Skottland, Österrike och Italien.


På 90-talet, då familjen utökats med de tre flickorna, blev fortskaffningsmedlet en husbuss. Med den åkte hela familjen, oftast tillsammans med en annan trebarnsfamilj (Stellan och Eva med barn i Lainejaur) runt om i Sverige – till Falun, Göteborg, Östersund, Stockholm.

Husbussen har också tagit 10-personersgänget utomlands, till Legoland i Danmark och till Schweiz. Den sistnämnda resan gjordes den extremt regniga sommaren 1998.

Husbussresandet fick en renässans 2006. Då åkte Lars, brorsan Bo och två kompisar till fotbolls-VM i Berlin. En oförglömlig upplevelse! Mer än 50 000 andra svenskar på läktarna, +27 grader sent på kvällarna och en fantastisk stämning!


Familjen Lundqvist-Ljung är fortfarande ute och reser varje sommar. Nu håller man på att beta av Hansa-städerna som Lars säger är fantastiska resmål. De har hittills hunnit med Bremen, Visby och Riga.


Andra fritidsintressen är utomhusliv med skoterkörning och fiske. Under allra senaste åren har familjen fått ett nytt intresse – man har övertagit ett ställe i Ljungby på vägen mellan Adak och Slagnäs. Det är en äldre gård med möjligheter att bara ”vara” och gå runt och ”skrota”, om man inte vill fiska i den närliggande Skellefteälven eller bada bastu i den egenhändigt byggda bastun.


__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q1-2011

STAFFAN NORQVIST

Ålder: 63 år

Familj: Sambon Sigyn, de vuxna bonusbarnen Björn, Anders och Berna. Sex bonusbarnbarn


Uppväxt/yrke: Staffan är född och uppvuxen i huset där han nu bor. Han har blivit Springliden trogen hela livet.

Staffan har gått i skola i Mörttjärn till och med sexan utom årskurs tre då han gick i Springliden. Efter avslutad årskurs sju i Malå hade han ledigt ca två veckor innan han började arbeta på sågen i Springliden. Staffan säger själv att han ”var less skolan” ända från början och hade som enda ambition att klara sig så pass att han slapp gå om någon klass. Och det slapp han!


Staffan trivdes bra på sågen. Det var mycket roligare att få jobba praktiskt, och särskilt roligt var det att köra virket med traktor från såghuset till där det skulle staplas. Han blev allt mer intresserad av motorfordon och i synnerhet att köra dem!


På sågen blev Staffan kvar i 2,5 år innan han började arbeta i Bruno Lundkvists Åkeri där han blev chaufför och fick utlopp för sitt körintresse. Hos Bruno började Staffan att köra baklastare. Sen blev det epatraktor med timmerkran och påhängsvagn. På 70-talet tog Staffan trafikkort och det blev varierad körning med lastbil och traktor. Han fraktade timmer, grus och sista åren flis.


Staffan har aldrig råkat ut för några allvarliga olyckor under sina yrkesår på vägarna. Men en och annan incident har han upplevt. Släpen har tippat ett par gånger och en gång körde han genom isen med epatraktorn. Det gick bra, Bruno kom och bärgade. Han har också kört av vägen men lyckats ta upp sitt ekipage själv.


När Staffan pensionerade sig 30/4 2010 hade han arbetat i företaget i 47 år!

Han har haft nära till jobbet och trivts bra, men kände att nu skulle det vara roligt att disponera sin tid och få möjlighet att göra annat.


Med Sigyn fick Staffan en hel familj att bry sig om. Inte minst yngsta bonusbarnet Berna och hennes familj med man, två pojkar, två hundar och en katt har en stor plats i Staffans liv. Och Staffan, som är händig, praktiskt begåvad och erfaren, har blivit en jätteviktig och hjälpsam person för den unga familjen.


Med Sigyn fick Staffan också ett trevligt fritidshus vid Lilla Skäppträsket där han och Sigyn tillbringar mycket tid året om.

___________________________________________

 

Kvartalsprofil Q3-Q4 /2010

BARBRO LUNDQVIST

Ålder: 66 år


Familj: Gift med Roland sedan 1967, sonen Rikard 42 år och Anna 38 år. Rikard är gift och bor i Washington DC och har tre pojkar. Anna bor i Luleå, är gift och har tre flickor.


Uppväxt /yrke: Uppvuxen i Aspliden nära Kristineberg där hennes föräldrar drev lanthandel.


Barbro och Roland gick i samma klass i realskolan i Malå trots att Roland är ett år äldre. Barbro fick nämligen hoppa över första klassen och börja direkt i klass 2 eftersom hon bedömdes ha uppnått den kunskapsnivån!


Efter realskola blev det reallinjens matematiska gren på gymnasiet i Skellefteå för Barbros del. Plugghäst var hon och det innebar att efter gymnasiet bar det iväg till Uppsala för universitets-utbildning.

I Uppsala läste hon teologi, psykologi, filosofi och konsthistoria.


Då kom den räddande ängeln Roland tillbaka in i hennes liv och återbördade henne till Västerbotten!


Barbro har sen dess varit lärare i Umeå och Skellefteå och till största delen skolledare / gymnasiechef i Skellefteå och på slutet även i Lycksele. Ett litet sidospår blev det som rektor ett par år på Vårdskolan i Skellefteå.

Barbro har trivts bra med jobbet inom skolvärlden men njuter numera av sitt liv som pensionär.


Intressen:

Barbro är en synnerligen aktiv och engagerad 66-åring!

Friluftsliv, orientering, skidåkning, bärplockning är några av hennes huvudintressen men omsorgen om familjen med barn och barnbarn väger också tungt.

Så sent som i somras deltog Barbro och Roland i O-ringens 5-dagarsorientering i Örebro och Barbro blev där 21:a i en klass med 50 startande! Inte dåligt av en 66-åring som inte haft tid att träna fullt ut!


Just nu är det sonens fritidshusbygge på Lainejaurudden som upptar en stor del av hennes tid, men rollen som arrangemangsansvarig och utbildningsansvarig i byaföreningen har också tagit mycket av hennes tid och intresse.

Barbro är sen en tid tillbaka ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan i Malå och kan även där använda sina utbildningskunskaper.


Om finansiering kan ordnas kommer Barbro under de närmaste åren att vara projektledare för projektet ”Kom till oss” där Springliden, Mörttjärn och Lainejaur ska marknadsföra sig och visa att det går bra att bo och leva i glesbygd!


____________________________________________

 

Kvartalsprofil Q2/2010

SÖREN PERSSON

Ålder: Har fyllt 60 år och nyligen gått i pension från sitt jobb i gruvan!


Familj

Sambon Irene, barnen Paul 30 år, Mona 21 år och Anders 18 år.


Uppväxt/yrke

Sören är född och uppvuxen i huset där han nu bor. Det röda, högt belägna huset med byns bästa utsikt har en stomme från 1894. Det lär ursprungligen ha fungerat som tillfälligt boende för slåtterarbetare och annan extra arbetskraft. Sörens farfar Pelle köpte det 1914 och Sören köpte det i sin tur av sin far Robert 1981 då Sören återvände till byn efter tre år i Malå.

Sören har gått i skola i Springliden och Mörttjärn och sedan i Malå där han tillhörde den sista realskolekullen och tog examen 1967.


Yrkeskarriären började med en kort period på Springlidens såg. Sedan följde 13 år på SGU som diamantborrare, ett arbete som innebar mycket resande runt om i Sverige från Riksgränsen i norr till Vadstena i söder. Sören har borrat efter många sorters mineraler – guld, silver, bly, koppar, järn, nickel och även uran. Från 1981 och till sin pension vid årsskiftet 2009/2010 har Sören jobbat som gruvarbetare åt Bolidenbolaget. Han har trivts bra, men nu räcker det! Han vill göra annat, och längtar inte tillbaka till jobbet.


Intressen

Jakt och fiske är huvudintressena. Häromdagen pimplade han upp 12 stora harrar ur Skellefteälven. Sören jagar både älg och småvilt som hare och tjäder. Han vill gärna själv ta hand om hela ”kedjan” från jakt och styckning till tillagning. Inte minst barnen gillar att äta pappas vilträtter. Sören är överhuvudtaget inte alls främmande för matlagning.

Sommarstugan på en holme i Gissträsk är ett kärt tillhåll och som pensionär tänker han tillbringa mer tid där.

Sören har under åren fotograferat mycket. Han har alltid kameran med ute i skogen och enbart älgjaktsbilderna fyller ett helt album!

Sören motionerar flitigt. En, ibland två gånger om dagen går han en långpromenad på 8 – 12 km. Ett bra sätt att hålla sig i form och hindra extrakilon att fastna!

__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q1/2010

IRENE LUNDQVIST

Ålder: Blir 65 år i april men tänker fortsätta jobba ett år till!


Familj

Gift med Sam sedan 1968, döttrarna Marie och Erika, tre barnbarn.


Uppväxt/yrke

Iréne föddes och tillbringade sina första år i Kokträsk. Familjen flyttade när Iréne var liten till det numera nedbrända vita huset vid Lainejaur där föräldrarna drev lanthandel. Hon gick i skola i Springliden och Mörttjärn och sista året i Malå. Efter avslutad årskurs sju började Iréne direkt jobba i familjens lanthandel. Affären flyttades till nedlagda Konsum-huset i Springliden 1966. Iréne fick huvudansvaret för affären och skötte den med bravur i mer än 30 år, tills den lades ner 1999. Det innebar långa arbetsdagar. Förutom arbetet i affären kördes varor ut till kunder i byarna runt om. En period hade man en ombyggd släpvagn som fungerade som varubuss. Föräldrarna, så länge de fanns, arbetade också med affärsrörelsen. Pappa Sven körde ut varor och mamma Anna var i affären. Yngsta dottern Erika brukade ibland sommarjobba i affären.


När affären lagts ner bytte Iréne jobb och började köra buss i broder Björns bussföretag, Arctic Bus. Att köra buss är jätteroligt, tycker Iréne, även om det också har sina utmaningar i form av ibland oregelbundna arbetstider, dåligt väglag och svåra trafiksituationer.


Iréne har under ca 25 år extraknäckt som vakt på Malåborg. Det har hon numera slutat med. Däremot tänker hon inte släppa ifrån sig bussratten än på ett bra tag!


Intressen

Iréne tycker om att fiska, mest nätfiske så Sam har en del jobb med att filéa och röka. Soliga dagar har det också blivit spöfiske både sommar och vinter, särskilt när Erika växte upp och ville ha sällskap och någon som lossade fisken!

Iréne är duktig på att laga mat och baka. Hon är känd för sina tårtor och smörgåstårtor. Barnbarnen brukar se fram emot sina födelsedagstårtor, med fantastiska dekorationer och inbakade guldpengar!


Kuriosa

Iréne har ett år blivit vald till Årets Malåbo.

 

____________________________________________

 

Kvartalsprofil Q4/2009

ANNETTE LUNDQVIST

Ålder: 69 år


Familj

Gift med Östen sedan 1961, sönerna Torbjörn och Fredrik, fyra barnbarnUppväxt/yrke

Född i enstakagården Friheten, flyttade vid 7 års ålder till Malå.

Första jobbet som affärsbiträde. Utbildade sig till kokerska i storkök och fick jobb på mässen i Adakgruvan. Arbetade där till 1962 då hon flyttade till sin Östen och deras nybyggda hus i Springliden. När barnen vuxit upp lite gick Annette en handelsutbildning. Det ledde till arbete på Sparbanken i 13 år. Sedan blev det kommunanställning. Annette hann arbeta ca 20 år i kommunen, mest med bokföring, innan hon gick i pension.


Intressen

Annette har varit med i Springlidens byaförening sedan starten 1975. I 20 år var hon ordförande. Nu leder hon arrangemangsgruppen. Alltid när det är aktiviteter på gång är Annette med och jobbar!

Annette är vice ordförande i SPF. I själva verket fungerar hon som ordförande eftersom ordförandeposten är vakant!

Annette tycker om att titta på TV, allra helst idrott, ett intresse hon delar med sin man. När det är VM eller OS i friidrott eller skidor är det inte värt att störa Annette och Östen!

Annette är duktig på att laga mat och baka och när hon träffar barnbarnen har hon laddat upp med deras favoriter vilket förstås uppskattas!

Resor är ett annat intresse. Varje år åker Östen och hon till veteranträffarna för gamla militärkamrater och får uppleva intressanta platser över hela landet.

__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q3/2009

RUNE NILSSON

Ålder: 50 år


Familj:

Hustrun Mariette, barnen Maria och Kim. Maria bor i Tyskland och Kim snart i Umeå för att gå på universitetet. Kvar i hemmet finns två katter, Zorro och Charlie som Rune och Mariette gör allt för att skämma bort!


Uppväxt/yrke:

Rune är uppväxt som yngst av fem syskon i huset där han nu bor. Han återvände dit med sin familj 1991 efter att ha bott några år i Malå.


Rune är IT-samordnare i Malå kommun, men är utbildad svarvare och började sin yrkesbana på SGU. Därefter blev det ett par år på Hultdins och på Malå Geosience.


Redan på SGU kom Rune in i datorernas förtrollade värld. Han gick en datautbildning och efter första lektionen var han fast och beställde sin första dator! Senare höll han själv i utbildningar på ABF och Vuxenskolan och sedan på Skytteanska, där han var datautbildare på heltid i drygt två år.


Rune kom in i Malå kommun som konsult 1993 då AC-Net skulle igång och blev anställd där 1995. För närvarande jobbar han och IT-avdelningen bl a med att bygga bredband i Malå och att lägga om kommunens PA-system.


Fritidssysselsättning

Rune tycker om att spinnfiska i strömmande vatten, ett intresse som han ärvt från både pappa och mamma, och han gillar också att ge sig ut på småviltsjakt.


Resor är ett annat intresse, som han delar med Mariette, och det blir bland annat ett par resor per år till Tyskland för att hälsa på Maria.

__________________________________________________

Kvartalsprofil Q2/2009

BRUNO LUNDQVIST

Ålder: Fyller 80 år i juni


Familj

Gift med Ann-Marie, barnen Marie-Louise, Jan-Erik och Eva-Britt och fyra barnbarn.


Uppväxt/yrke/sysselsättning

Bruno är född i Springliden i ett hus på den tomt där han fortfarande bor. Han gick i skola i 6 år, först i Lill-Jannes hus (där Rogers hus nu står). Skolan flyttade 1938 till det som numera är Springlidens byastuga och som byggdes av Olof och Algot.


Direkt efter skolans slut började Bruno som trettonåring att hjälpa till i sin fars åkeriföretag.

1953 startade han eget företag i samma bransch.

Han har som mest haft 7 lastbilar och fraktat timmer och malm. 1943 byggdes garaget på andra sidan vägen. Parallellt med åkeriet drev Bruno och Ann-Marie även jordbruk och hade kor fram till 1969. Jordbruket och att sköta djuren var nog mest Ann-Maries ansvar.


Hela Brunos yrkesliv har cirkulerat kring lastbilar och traktorer – och gör fortfarande! Det skulle vara intressant att veta hur många mil han kört i sina dar!


Bruno är en hejare på att ploga och tycker om att se snön yra runt plogen. Tack vare honom har vi alltid välplogat och sandat i Springliden. Han är också snabb att hjälpa grannar att skotta med sin traktor.


När Bruno inte kör lastbil eller traktor blir det ofta jobb med företagspapperna. Eller också går han kanske och hälsar på grannar och pratar och berättar historier. Bruno är intresserad av det mesta och kan prata om politik och annat aktuellt som händer i världen. Han kan också berätta livfullt om hur det var förr och har många historier i lager om intressanta personer han mött.

__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q1/2009

BIRGIT NILSSON

Ålder: 63


Familj: Gift med Ove, barnen Mats och Marita samt barnbarnet Emil.


Skara-tjej som 1963 mötte sin kärlek Ove när han jobbade i Trollhättan.

Där bodde de fram till 1980 då de flyttade till Oves hemställe i Springliden.

Birgit jobbade under Troll-hättetiden i affär, på SAAB och som dagbarnvårdare.

Sedan hon kom till Springliden har hon läst på Komvux, varit egen företagare och bakat ljusugnsbröd 1988-91.

Åren 1992-1998 drev hon tillsammans med dottern Marita tygaffär i Malå.

1999 -2006 var hon anställd hos Rydéns i Malå. I dagsläget arbetar Birgit på Malå Hotell och på Grytan, kommunens centralkök.

Viktigt för Birgit är att hon återfått sin barnatro och sedan 2003 är med i Pingstkyrkan.

Birgits huvudintresse just nu är barnbarnet men också korsord och läsning hör till hennes intressen.

Birgit är byns "bakexpert" och får ofta uppdraget att fixa klåddor till bya-föreningens arrangemang!

 

__________________________________________________


Kvartalsprofil Q4/2008

ROLAND LUNDQVIST

Ålder: 66 år


Familj:

Gift med Barbro, barnen Rikard och Anna, fyra barn-barn och två bonusbarnbarn


Yrke/sysselsättning:

Utbildad väg- och vatten-byggare, numera pensionär och egen företagare (driver konsultföretaget MaxR Consult).

Roland har bl a jobbat i Skellefteå kommun och på Länsstyrelsen.

Roland har ägnat sig åt orientering sen tidigt 70-tal och det medförde att han startade företaget R-Data och skötte resultatgivningen vid ca 700 tävlingar i många olika idrotter.

Aktuell:

Ständigt aktuell!

Har alltid ”legat i framkant” och nosat sig till vad som är i tiden. Han har både stått för idéerna och lyckats få folk med sig att genomföra dem. Ex är han pappa till SkeNet – Skellefteå kommuns bredbandsnät, och pappa till AC-Net och IT-Västerbotten och där var han ansvarig och drivande för bredbands-utvecklingen i länet.


Numera är Roland engagerad i byautvecklingsarbete, både här i Springliden och i Byautvecklings-rådet i Malå, initiativtagare till vindkraftsprojektet på bergen här i närheten och i övrigt med i det mesta som händer omkring oss, ex upprustning av Byastugan.


__________________________________________________


Kvartalsprofil Q3/2008

AGNES LUNDQVIST

Studerande


Ålder: 18 år

Familj: Mamma Mia, pappa Lars och syskonen Ida och Malin.


Aktuell: Börjar till hösten årskurs 3 på hotell- och restaurangprogrammet i Arvidsjaur.

Har som projektarbete byggt en trädgårdsdamm hemma i Springliden.

Agnes har själv grävt med grävmaskin, lagt ut plastduk, hämtat sten, planterat växter och vi tycker att hon ska känna sig riktigt nöjd - för resultatet är en fantastiskt fin damm!

Framtidsplaner?

Agnes har inte riktigt bestämt sig än men florist kan vara ett alternativ.


Byaföreningen gratulerar till utmärkelsen Kvartalsprofil Q3/2008 och önskar henne lycka till i framtiden!

__________________________________________________

 

Kvartalsprofil Q2/2008

ANN-MARI LUNDQVIST

Hemmafru


Ålder: Nyss fyllda 75 år

Familj: Maken, lastbilsåkaren Bruno och 3 vuxna barn.


Ann-Mari är verkligen aktiv! Hon ses i stort sett varje dag på långpromenad och hon är numera ensam i Springliden om att ha någon form av djurhållning. Sommartid hörs hennes gäss vida omkring!


Ann-Mari, som är uppvuxen i Gränsgård mellan Rentjärn och Lillholmträsk kom till Springliden 1956. Redan då hade Bruno lastbilsåkeri och Ann-Mari har skött "marktjänsten" i alla dessa år. Numera består hushållet av Ann-Mari, Bruno, sonen Jan-Erik, gässen och två kattor.


Byaföreningen gratulerar till utmärkelsen Kvartalsprofil Q2/2008!


__________________________________________________


Kvartalsprofil Q1/2008

KURT LUNDQVIST

Hemmansägare


Ålder: 72 år

Familj: Makan Kerstin och 3 egna och 4 bonusbarn. Alla är numera vuxna och utflugna.

En äkta Springlidenbo!

Kurt har bott i Springliden i hela sitt liv.

Under sin yrkesverksamma tid var Kurt en duktig skogsarbetare. Nu har han utvecklats till att vara en stor tillgång för byn eftersom han med sin BM Viktor och betesputs håller sina åkrar i ett skick som liknar en golfbana och det gör att byn blir mycket vackrare.


Kurt har också under årens lopp tillbringat många timmar på vedbacken.


Byaföreningen gratulerar till utmärkelsen Kvartalsprofil Q1/2008!